fbpx
blog najib asaddok

RAHSIA UNTUK BUAT PELANGGAN TAK LARI PADA PESAING LAIN


Kebanyakkan masalah usahawan mereka tak jaga pelanggan sendiri dengan baik sehinggakan pelanggan cabut lari dari anda dan rebut produk dari pesaing bisnes anda.

Kenapa tak buat pelanggan lari jer pada pesaing? Apa perkara yang buatkan pelanggan ni lari.. Bahaya pada seorang usahawan jika takda pelanggan. Boleh meninggal bisnes.


Apa guna bisnes anda wujud kalau pelanggan pun anda tak mampu nak jaga?


Nak bisnes meletop kena tahu jaga pelanggan dengan betul. Tanpa ILMU yang betul dan tepat juga salah satu punca kenapa bisnes anda krik-krik jer..


Pastikan anda baca sampai habis tentang topik ini kerana ianya sangat-sangat membantu bisnes anda lebih rapat dengan pelanggan anda dan mereka tak sanggup nak pergi ke jenama pesaing anda.


Disamping itu, anda boleh apatkan siri video nilainya RM999 dengan secara percuma jer di www.50kusahawan.com untuk tahu lebih tentang macam mana nak tarik ramai pelanggan.


Bila pelanggan ramai, tambah lagi anda pandai jaga pelanggan, tak mustahil bisnes anda boleh hit RM1 juta pertama anda.

Bayangkan pelanggan anda terima hadiah sempena birthday dia. Mesti pelanggan anda akan rasa terharu sebab anda ingat tarikh birthdaynya sedangkan anda kan ada database pelanggan anda..


Banyak lagi perkara yang anda boleh rangka untuk jadikan suprise pada pelanggan supaya buat mereka ceria sehinggakan terlupa pada bisnes lain.

Ini teramat penting bagi sesuatu bisnes yang nak naikkan bisnes mereka dengan cepat. Salah satu engage yang anda boleh buat adalah secara live.


Tunjuk ibarat anda mengambil berat tentang mereka. Jika hati pelanggan dan suka, mereka susah nak percaya pada bisnes lain.

Copywriting yang bagus adalah copywriting yang buat pelanggan anda tidak berhenti membaca dan baca. Berhati hati dengan tersilapnya copywriting..


Nak tahu copywriting yang buat pelanggan cabut lari? ‘ Kilik sini

Ini penting untuk anda dapat tahu apa masalah yang perlu diatasi untuk lebih maju dan meningkat. Tanpa feedback daripada pelanggan, pastinya bisnes anda maintain macam tu jer.. Silap-silap bungkus..

Selepas dapatnya feedback dari pelanggan anda, segera adakan tindakan untuk buat improvement.. Untuk kekalkan pelanggan sedia ada dan juga buat pelanggan baru sentiasa beli dengan produk kita..


So, anda belajar sesuatu daripada point-point kesemua ni? Pastikan buatnya tindakan dan jangan biarkan sekadar ilmu terperap dalam diri anda. Nak bisnes anda grow dan meroket kena berusaha sampai jadi..

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !