fbpx
blog najib asaddok

Persediaan Berniaga untuk Ramadhan

persediaan berniaga untuk Ramadhan

Persediaan Berniaga untuk Ramadhan

Apa persediaan berniaga untuk Ramadhan yang anda dah rancang?

Bila run bisnes, setiap quarter adalah penting untuk kita decide bulan mana yang kita kena buat sehabis baik. 

Dan untuk quarter 1 tahun 2024, ada dua bulan penting yang kita kena push untuk marketing dan sales. Salah satunya, bulan Ramadhan. 

Lagi beberapa hari Ramadhan akan tiba. Apa persediaan anda dah buat? Tidak lupa juga sebagai umat Islam yang akan berpuasa dari sebelum subuh hingga berkumandang azan maghrib.  

 

Pada kali ini saya nak berkongsi tentang persediaan anda sebagai Owner business menjelang Ramadhan.

 

 

1. Pastikan stok mencukupi

Macam mana nak pastikan stok cukup? Dalam asas ekonomi, lihat semula apa 4P dalam perniagaan anda. Lebih takpe, kurang jangan.

4Ps: Product, Price, Place & Promotion. Apa produknya? Berapa harga? Jual di mana? Power ke promosi untuk produk dijual tu? Dari sini boleh tahu secara kasar berapa stok yang perlu disediakan untuk memenuhi “demand” bakal pelanggan.

 

 

2. Tambah baik kualiti servis

Sekarang ni masanya kena pantau dan tambah baik kualiti servis yang anda bagi pada pelanggan. Servis bukan sekadar jenis perniagaan tapi dari segi “customer service”.

Kadang-kadang ada pelanggan yang “first time” datang, kalau tak suka terus tak datang. Perniagaan anda boleh ikhtiarkan untuk dapatkan “feedback customer” dengan cara “scan QR code”. Kalau jual barang/servis di kedai, boleh “training” staf/team untuk layan pelanggan secara professional.

 

persediaan berniaga untuk Ramadhan

 

3. Promosi secara online

Seboleh-bolehnya, waktu sebelum bulan puasa buat “planning” untuk marketing dari A sampai Z. Anda kena tahu juga antara beza kempen dan promosi. Kempen fokus untuk marketing, promosi fokus untuk menaikkan sales.

Kalau anda sebagai Founder ada banyak benda kena handle selain marketing, anda boleh outsource team marketing yang sedia ada. Kena fahamkan 5 Fasa Pelanggan ni bila nak buat promosi secara online.

 

Di Momentum Digital, kami boleh bantu anda buat persediaan untuk Ramadhan. Jangan pening dan risau, tekan je link di bawah ▼▼▼

https://www.momentumdigital.com.my/dma/  untuk dapatkan jalan penyelesaian. 

Kalau ada apa-apa kemusykilan tentang marketing, tanya je di ruangan komen FB di bawah. Dengan izin Allah, kami dapat berikan jawapa

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !