fbpx
blog najib asaddok

8 Kesilapan PEMASARAN Yang Bakal MELEBURKAN Wang Anda! WAJIB BACA


img_0842

Salam. Alhamdulillah sekarang ni saya sedang berada di Kelas Millionaire Marketing Mastery mentor saya iaitu Dr Hj Azizan Osman di Shah Alam. Salah satu topik yang paling menarik & saya rasa penting untuk anda tahu sebagai seorang usahawan ialah 8 Kesilapan dalam PEMASARAN yang akan

  • Meleburkan wang anda terutamanya modal bisnes
  • Sales tak naik2 dan ia akan buat anda STRESS giler.
  • Bisnes jadi tak FOKUS, confirm akan RUGI

 

Jadi pastikan anda baca & fahamkan betul2 8 KESILAPAN yang akan membahayakan bisnes anda kalau anda tak fokus 100% pada setiap perkara ni.

 

 

#1 Tak kenal pelanggan sendiri

screen-shot-2016-10-16-at-9-07-24-am

Ramai yang buat bisnes main belasah jer & fokus pada semua orang, semua peringkat konon-konon katanya semua orang memerlukan produk tu. Anda kena ingat! Dalam pemasaran tak boleh TAMAK. Kenal pasti siapa patutnya menjadi pelanggan anda. Adakah lelaki atau wanita, dah berkahwin ke belum, berapa umurnya? Anda dah tau baru bisnes akan lebih fokus dan senang untuk tukar mereka jadi PELANGGAN setia.

 

#2 Terlalu TAKSUB dengan produk sendiri

Ada segelintir usahawan yang terlampau taksub dengan produk diorang sampai tak boleh menerima kritikan dan komen dari pelanggan tentang kualiti produk. Anda kena bersedia untuk menerima feedback dari pelanggan supaya anda akan tahu apa citarasa dan apa pelanggan mahukan dari produk/servis anda. Senang citer berlapang dada untuk terima apa jua kritikan.

 

#3 Tak jelas sasaran produk sendiri & tak tahu kenapa pelanggan beli 

Anda kena faham apakah fokus produk anda. Apa keunikan yang anda boleh offer pada pelanggan dan anda kena tahu apa sebab pelanggan beli. Adakah sebab harga, adakah sebab senang dapat atau harga yang anda tawarkan tu menarik perhatian pelanggan. Faham ke faham?

 

#4 Buat strategi pemasaran yang tak kelihatan PROFESIONAL

Ramai usahawan yang tak rancang kempen pemasaran secara teratur. Akibatnya pelanggan jadi keliru & tak faham apa mesej nak disampaikan. Apa kempen anda lakukan pun sebenarnya adalah untuk meningkatkan jualan. Jadi bila tak dirancang teratur & teliti macam mana sales nak meningkat. Betul ke betul?

 

#5 Tak simpan maklumat pelanggan

Berniaga bertahun-tahun tapi maklumat / data pelanggan tak disimpan. Dalam bisnes kita nak jual banyak kali pada seorang pelanggan bukan sekali jer atau HIT n RUN! Dengan database kita dapat berhubung dan bina perhubungan baik dengan pelanggan , lagi senanglah mereka nak beli lagi dari anda

 

 

#6 Tak follow up & berhubung dengan pelanggan

Bisnes adalah membina perhubungan dengan pelanggan sedia ada, jaga diorang & ia akan melonjakkan lagi jualan anda. Adakan sistem yang boleh membantu anda sentiasa keep in touch dengan pelanggan terutamanya melalui sistem pemasaran emel yang lebih senang & murah.

 

#7 Masih tiada Social Media

Fuhhh rakyat Malaysia sekarang ni ada 30 juta, 21 juta ada akses ke internet dan hampir 20 juta mempunyai akuan social media facebook. Rugi besar kalau anda tak kuatkan pengaruh marketing anda melalui social media ni.

screen-shot-2016-10-16-at-9-00-28-am

 

#8 Tak tonjolkan diri / brand

Manusia beli barang confirm akan tengok dulu apa BRAND barang tersebut. Kan! Jadi tonjolkan brand anda supaya mereka KENAL, INGAT & mudah dapatkan KEPERCAYAAN & akhirnya akan jadi pelanggan anda.

 

 

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !