5 Step untuk EJen/Stokis buat COPYWRITING power Tarik Perhatian Pelanggan

5 Step untuk EJen:Stokis buat COPYWRITING power Tarik Perhatian Pelanggan

Macam mana nak buat copywriting? TAK RETI LAH, SUSAH LAH!! Dah tulis macam-macam, tapi asyik tak jadi je.. Tak ada pun pelanggan PM, diorang cuma like jer, kenapa ekk?

Korang rasa kenapa? Mesti ada sebab yang buat pelanggan cuma minat dari segi gambar dan posting je.. Tapi tak minat untuk membeli pun…

Gambar mana boleh berbicara? Copywriting yang buat pelanggan baca dan buat tindakan untuk membeli.

Jom baca sampai habis, saya nak share banyak ni!

1. Tahu masalah pelanggan

Perkara pertama untuk tarik perhatian pelanggan adalah dengan tahu apa masalah mereka. Apa yang berlaku pada diri dia. Apa yang buatkan pelanggan kita datang dekat..

Itulah kunci untuk kita mula buat Copywriting. Kena buat survey untuk tahu apa yang mereka perlukan sebenarnya..

Listkan masalah yang diorang hadapi yang kita boleh bantu dengan produk kita.. Boleh?

2. Benefit vs Fakta

Seterusnya, kita kena listkan benefit atau apa yang pelanggan akan dapat. Apa experience yang pelanggan dapat lepas guna produk/servis anda.

Tolong.. Tolong JANGAN bagi fakta produk. Fakta tu apa? Fakta ialah segala jenis bahan yang terkandung dalam produk.. Contoh, produk ini diperbuat daripada kain nylon.. Please, ramai yang tak tahu dan tak ada masa untuk research apa itu kain nylon..

Berhenti buat customer berfikir untuk membeli. Tapi buat dia membeli tanpa berfikir panjang..

3. Sentuh EMOSI pelanggan

Setiap orang ada hati dan perasaan. Kebanyakan orang membeli daripada hati. Sebab dia akan fikir yang dia perlukan produk/servis, tapi hati yang nak atau tidak yang tentukan.

Sebabtu Copywriting anda perlu sentuh emosi diorang.

Macam mana nak sentuh emosi? Korang kena kritikalkan masalah pelanggan. Apa akan berlaku bila dia tak selesaikan masalah mereka cepat. Apa yang buatkan dia rasa menyesal untuk membeli.

4. Pastikan HEADLINE power

Headline paling penting untuk tarik pelanggan baca sampai habis. Headline ni benda pertama yang orang akan tengok. First impression penting untuk tarik perhatian pelanggan.

Headline ada banyak jenis, boleh buat pendek dan jadikan sebagai teaser untuk orang sambung baca. Headline boleh pilih dari perbualan pelanggan. Boleh juga highlight masalah pelanggan.

Banyak yang saya nak terangkan, korang nak ke kalau saya terangkan untuk posting yang seterusnya?

5. Tukar  JUAL kepada BANTU

Dan yang terakhir ni penting, iaitu korang kena tukar ayat JUAL kepada BANTU..

Contoh, saya nak bantu anda untuk tampil lebih cantik dan yakin dengan senyuman yang menawan..

Korang perlu nyatakan juga, apa yang korang nak bantu..

Listkan dan susun ayat untuk mudahkan pelanggan faham.. Kalau buat sekali tak jadi, buat lebih banyak lagi.. Practise make improvement! Saya yakin korang boleh..

Dan sebenarnya bukan copywriting je yang korang perlu kuasai.. Korang pun perlu tahu cara marketing untuk tarik pelanggan beli dengan korang. Korang kena bina brand sendiri. Korang perlu tahu cara nak closing pelanggan. Banyak lagi yang korang kena belajar sebenarnya..

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !