fbpx
blog najib asaddok

Strategi Facebook Ads Tarik Pelanggan Dan Tingkatkan Jualan

Strategi Facebook Ads Tarik Pelanggan Dan Tingkatkan Jualan

Bisnes online yang dijalankan sekarang lelagi gunakan social media Facebook sebagai medium utama untuk bisnes pasti ada beberapa strategi yang perlu dijalankan.

Tak ada strategi atau tersilap gunakan strategi pastinya akan meleburkan duit anda. Yelah kan, orang kata tersilap buat. Puncanya disebabkan tak ada mentor , tak ada guru atau senang citer tak ada yang bimbing.

Buat bisnes tak ada yang guide ibarat anda selalu langgar dinding, selalu buat silap! Macam ni lah, apakata anda belajar dulu daripada point dibawah ni supaya anda faham pentingnya ada bimbingan. Ilmu itu luas, tak rugi untuk kita invest cari ilmu.

Lebih tinggi ilmu pengetahuan, lebih tinggi income yang akan anda dapat.

Strategi Facebook Ads Tarik Pelanggan Dan Tingkatkan Jualan

Pemilihan Gambar & Ayat

Salah satu strategi yang boleh bantu Facebook Ads anda dapat perhatian orang adalah dengan pemilihan gambar. Gambar yang kita pilih untuk bina kempen Facebook Ads pastikan jangan ambil daripada Google!

Seeloknya gambar yang digunakan jadikan lebih original atau authentic daripada anda. Baru lah lebih beremosi dan meyakinkan orang untuk ambil produk anda. Amacam, ni lagi 1 tips berkenaan gambar yang anda patut tahu iaitu penggunaan gambar yang bagus bila ada manusia atau model dalam gambar.

Kalau sekadar gambar produk semata-mata, impak dalam Facebook Ads akan menurun. Sebabnya produk tak tonjolkan apa-apa emosi. Semoga bermanfaat !

Haa sebelum terlupa pula, point kita ni ada sentuh tentang ayat yang digunakan. Ni nak habaq ni, ayat tu jangan terlalu membosankan tau.

Kalau bosan atau fakta jer yang selalu dikongsikan, pelanggan dalam keinginan nak beli tu kurang. Tak ada daya tarikan lah senang citer. Untuk ayat atau copywriting patutnya lebih ringkas, padat & buat orang faham.

Kita ni nak orang baca sampai penghujung tapi kebanyakkan peniaga online sekarang selalu buat pelanggan bosan, lari daripada ayat copywriting yang dibina. Setakat ni faham ker faham?

Strategi Facebook Ads Tarik Pelanggan Dan Tingkatkan Jualan

Strategi lokasi

Dalam point ni kenapa strategi lokasi ni sangat penting sebab kita nak pelanggan yang tepat, pelanggan yang ada buyers untuk membeli. Eh jap jap, produk anda jalankan tu boleh buat penghantaran melalui courier? Boleh buat sehingga seluruh Malaysia?

Itu lah namanya kesilapan terbesar ramai orang, ramai peniaga sekarang. Kalau boleh semua orang dia nak jadikan sebagai pelanggan. Dalam Facebook pengguna rakyat Malaysia ni ada seramai 28Juta tau. Ramai ker ramai?

28 Juta yang kita nak sampaikan “mesej” kepada mereka semua agak-agak kos rendah atau tinggi. Semestinya memerlukan kos Marketing yang tinggi, jadi kita taknak gunakan terlalu mahal kos. Kita hanya perlukan kos yang efektif.

Kos yang boleh beri impak sales kepada bisnes kita. Thats why, pemilihan pelanggan itu sangat penting. Utamakan dulu lokasi yang terdekat dengan kawasan anda. Buat mereka nampak berkali-kali dulu.

Bila sales dah capai angka yang tinggi, barulah ubah kepada next strategi yang lebih besar. Amacam ?

Kenal Pasti Target Audience

Okay point yang ini sebenarnya ada kaitan dengan strategi lokasi, cumanya untuk bahagian ni lebih kepada kenal sasaran atau target audience. Dalam bahagian ni akan ada 2 haluan pilihan anda. Yang pertamanya adalah berkenaan tentang B2C atau Bisnes To Customer. Dalam bahagian ni, anda hanya perlu fokus kepada pelanggan jer. Cari new customer everyday untuk membeli produk anda.

Tapi kalau B2B atau Bisnes To Bisnes ini lebih kepada sistem Ejen. Anda sebahgai HQ ataupun Founder produk, tugas anda hanya untuk cari more Ejen & Ejen yang akan fokus untuk jual produk anda kepada pelanggan.

Selepas anda dah buat keputusan siapa target audience anda, baru lah dapat penggunaan content di Facebook Ads anda lebih tepat. Kalau B2B anda boleh tonjolkan testimoni daripada dikalangan ejen-ejen anda yang dah berjaya capai.

Kalau B2C anda tonjolkan pelanggan yang berpuas hati membeli produk daripada brand anda. Amacam, baru lah tepat sasaran anda. Anda faham siapa yang sebenarnya membeli produk anda.

Nak citer panjang-panjang kat sini agak sukar sikit sebabnya perlu menaip. Apa kata anda luangkan masa dengan upgrade ilmu anda lebih lagi. Tak rugi untuk upgrade ilmu, yang rugi bila tak upgrade ilmu & leburkan kos.

Amacam, jom segera dapatkan tawaran terbaru yang kami tawarkan khas kepada anda yang nak belajar lebih mengenai bisnes secara online bersama Najib Asaddok di www.NakTarikPelanggan.com

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !