fbpx
blog najib asaddok

Sales Masuk Dengan Mudah Kalau Layan Pelanggan Macam Raja

Sales Masuk Dengan Mudah Kalau Layan Pelanggan Macam Raja

Kecanggihan teknologi sekarang telah memudahkan kita untuk berniaga atas talian dan memudahkan komunikasi bersama pelanggan. Perniagaan online ini makin mendapat sambutan dalam kalangan peniaga kecil untuk memajukan dan melariskan produk mereka.

Namun, terdapat segelintir peniaga yang mempunyai etika yang kurang sopan bila berhadapan dengan bakal pelanggan secara online. Layanan yang terbaik ni penting untuk buatkan pelanggan rasa senang dengan kita. 

Walaupun tidak berhadapan secara bersemuka dengan pelanggan, namun, adab yang terbaik perlu diberi ketika melayan pelanggan di media sosial. Kalau kita jadi peniaga yang biadab, memang susah kita nak close pelanggan dan buat sales. 

Korang nak tahu tips jadi peniaga yang beradab sekaligus dapat naikkan sales? Pelanggan akan rasa sangat dihargai bila korang layan mereka seperti raja. 

Sales Masuk Dengan Mudah Kalau Layan Pelanggan Macam Raja
  1. Layan pelanggan dengan mesra

Bila ada pelanggan yang PM atau hantar mesej dekat kita, layan mereka dengan mesra. Maksud layan dengan mesra ni, jawab soalan mereka dengan baik. Walaupun sebagai peniaga, saya faham keadaan kita yang kadang kala sibuk menguruskan hal kerja, sebaik baik nya jangan masukkan emosi yang tidak stabil ketika menjawab soalan. 

Sales Masuk Dengan Mudah Kalau Layan Pelanggan Macam Raja
  1. Jangan ugut pelanggan 

Apa yang dikatakan mengugut pelanggan ni. Sebagai contoh, kalau pelanggan tak menjawab mesej yang kita bagi, jangan berterusan mendesak mereka untuk membeli. Hal demikian akan membuatkan pelanggan rimas dan seterusnya tak berminat nak membeli dengan apa yang kita jual. 

Sales Masuk Dengan Mudah Kalau Layan Pelanggan Macam Raja
  1. Jangan buatkan pelanggan tertunggu 

Sebagai peniaga, jika ada pelanggan yang bertanya soalan mengenai produk atau servis, layan mereka dengan baik. Jangan biarkan mereka tunggu jawapan yang terlalu lama. Cuba jawab soalan mereka dalam tempoh 24 jam. 

Jika pelanggan terpaksa menunggu terlalu lama, silap silap mereka akan lari kepada penjual yang lain. Nanti siapa yang akan rugi? Kita juga kan.. 

  1. Jangan jawab sepatah 

Semasa menjawab soalan yang ditanya oleh pelanggan, elakkan untuk jawab sepatah perkataan atau jawapan sahaja. Ni menunjukkan seolah – olah kita tak berminat langsung untuk melayan soalan dari mereka. 

Sebagai peniaga, sentiasa anggap pelanggan ibarat raja. Mereka sepatutnya dilayan dengan elok. Korang dapat sesuatu?

  1. Mudahkan pelanggan buat pilihan 

Tak semua cara yang kita bagi pelanggan ni boleh ikut. Kalau boleh buat banyak pilihan untuk mudahkan pelanggan pilih dengan cara yang mereka selesa. 

Contohnya, dari segi pembayaran, letak banyak option dari segi secara bank in, transfer atau kad kredit. 

Pelanggan ni jika kita hargai dan layan mereka dengan baik, dia akan ingat kita sampai bila-bila. Korang dapat sesuatu? 

Nak lagi info menarik? Jom join channel Telegram untuk dapat banyak info. Boleh klik www.TelegramNajib.com .

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !