Punca 30 Kegagalan Menjadi RM300 Billion. Apa Rahsia Jack Ma?

Punca 30 Kegagalan Menjadi RM300 Billion Jack Ma

“Never give up. Today is hard, tomorrow will be worse, but the day after tomorrow will be sunshine”

 

Power dan memang deep betul kata-kata dari Jack Ma ni, yes pastinya orang yang rasa nak give up boleh jadi bersemangat balik bila baca ayat ni. 

 

Kalau korang nak tahu, Jack Ma atau nama sebenar Ma Yun ni merupakan pengasas syarikat e-dagang terbesar di China, Alibaba Group Holding Ltd (Alibaba) dan disebalik nama tu, ramai sebenarnya tak tahu kejayaan lelaki terkaya China ini hasil daripada kegagalan dia yang lama. 

 

Punca 30 Kegagalan Menjadi RM300 Billion. Apa Rahsia Jack Ma?

Nak dipendekkan cerita, masa Jack Ma muda dulu, dia apply 30 kerja yang berbeza tapi semuanya ditolak mentah-mentah. Salah satunya ketika dia apply kerja di KFC, daripada 24 orang yang mohon, hanya 23 je yang diterima. Dia ‘the only one’ yang kena reject. 

 

Perkara yang sama berlaku bila dia mohon untuk jadi anggota polis, 4 daripada 5 orang diterima kecuali Jack Ma. Sakit beb masa ni sebab dalam ramai orang yang mohon kenapa dia sorang tak terpilih?

 

Dia fikir mungkin akan ada peluang yang cerah di tempat lain, tapi rupanya sama juga.. Dia gagal untuk menyambung pengajian di Universiti Harvard, bukan sekali, bukan 3 atau 5 kali tapi 10 kali dia kena reject!

 

Punca 30 Kegagalan Menjadi RM300 Billion. Apa Rahsia Jack Ma?

Bayangkan masa mudanya dipenuhi dengan kegagalan tapi Jack Ma tak berputus asa pun, sebaliknya kegagalan yang dia hadapi itu menjadi pencetus untuk dia bangkit dan buat lebih baik.

 

Siapa sangka, anak muda yang dulunya sinonim dengan kegagalan dan dikatakan buta IT, sekarang dah berjaya bangunkan bisnes e-dagang dan buat lebih RM300 Billion pada tahun 2020. 

 

Punca 30 Kegagalan Menjadi RM300 Billion. Apa Rahsia Jack Ma?

Menurut Jack Ma, rahsia kejayaan dia adalah biasakan diri dengan kegagalan, kritikan dan rejection. Bila ada masalah yang datang, dia akan cari jalan penyelesaian.

 

“Paling penting, kita jangan tengok pada kejayaan orang lain, tapi belajar daripada kegagalan yang dia hadapi. Jadi, bila kita berhadapan dengan situasi yang sama, kita tahu apa next step nak kena buat”, ujarnya.

 

Apa yang Jack Ma dah lalui ni sama juga macam dalam bisnes, bila kita terima banyak rejection daripada pelanggan, terus bangkit dan cari solution untuk buatkan pelanggan ni tertarik pada kita.  

 

Tak ada istilah terlambat untuk kita bermula walaupun beratus kali gagal. Ingat ya, tanpa kegagalan kita tak akan rasa manisnya kejayaan. Jadi, jangan mengaku kalah sebelum berjaya. Boleh?

 

Nak ke nak kalau saya bantu korang roketkan bisnes dan tarik 10x ganda lebih ramai pelanggan? Jom join Channel Telegram untuk dapatkan info dan bimbingan.

 

Dapatkan di —> www.TelegramNajib.com

All the best!

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !