fbpx

Panduan Supaya Bisnes Anda Tidak Terjejas Akibat Peningkatan Kes COVID-19

Panduan

Dalam bisnes, dah tentu ada orang akan berhadapan dengan banyak cabaran, terutama sekali bagaimana nak bertahan dalam tempoh peningkatan kes COVID-19. Ramai yang dah mula panik dan takut bisnes tidak boleh bertahan lama.

Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) anggarkan lebih 53% atau kira-kira 450,000 usahawan Melayu daripada keseluruhan 960,000 yang berdaftar dengan SME Corp terjejas akibat COVID-19 dan tak akan mampu bertahan lebih dua bulan tanpa bantuan kerajaan.

Jadi, sampai bila krisis ini akan berterusan? Anda semua dah bersedia ke sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketat semula? Apa plan B C D yang anda ada? Apakata anda teruskan baca mengenai “Panduan Supaya Bisnes Tidak Terjejas Akibat Peningkatan Kes COVID-19” yang kami nak kongsikan ni.

1.Bersedia Dengan Perubahan

Orang yang berjaya adalah orang yang bersedia dengan perubahan, bila berlaku je perubahan dalam bisnes, dia mengalu-alukan perubahan tersebut.

Pada situasi sekarang, jangan terus nak gelabah panik tetapi mula fikir perubahan apa yang anda boleh buat supaya dapat bertahan dalam bisnes. Anda boleh mulakan dengan online kan bisnes dan jalankan beberapa kempen strategi untuk tarik perhatian pelanggan.

2.Upgrade Ilmu dan Strategi

Ilmu ni ibarat mentol dalam hidup, kalau ada ilmu tapi malas nak upgrade memang malap dan lama-lama terbakar terus mentol tu sebab ilmu marketing yang anda guna tahun lepas belum tentu boleh digunakan pada tahun ni.

Jadi, ini lah masa yang terbaik hantar team pergi training untuk upgrade ilmu sales dan marketing supaya mereka tahu apa next step yang mereka perlu buat. Baru lah boleh capai RM10,000 yang pertama.

3.Fokus Bina Brand

90% bisnes owner hanya fokus buat sales.. sales.. dan sales sahaja yang kesannya hanya “short term” tapi sebenarnya untuk bertahan lama dalam bisnes adalah bina dan tanam brand dalam minda pelanggan supaya mereka nampak, kenal, suka dan sedar tentang kewujudan bisnes anda.

4.Bina Database

Database pelanggan ni adalah salah satu “asset” yang paling penting dalam bisnes sebab kita simpan maklumat pelanggan seperti nama, emel dan nombor telefon untuk lebih mudah kita follow up dengan pelanggan pada masa yang akan datang.

Jadi dengan adanya database pelanggan, peluang untuk dapat pelanggan akan jadi lebih besar dan boleh menjimatkan masa sebab bila ada promosi hanya tinggal blast emel promosi secara automatik je, bukan manual.

5.Pengurusan “Cashflow”

Bila negara kita dilanda wabak COVID-19 ni, secara tak lansung akan ganggu cashflow bisnes jika anda tidak uruskan dengan baik. 85% bisnes di Malaysia muflis sebab ada masalah cashflow. Lebih teruk bila bisnes owner tersedar lambat masalah ni bila mereka dah tak ada duit untuk teruskan bisnes mereka.

Anda kena buat bajet dan planning cashflow yang betul. Kita takkan tahu sampai bila krisis ni akan berlanjutan jadi bisnes owner perlu urus kewangan bisnes secara sistematik dan effektif supaya aliran tunai keluar dan masuk konsisten tanpa gagal setiap hari. Baru lah penat lelah rasa berbaloi.

6.Kuasai Emosi Pelanggan

“People buy with their heart, not their head” jadi bila anda buat marketing, anda kena betul-betul sentuh emosi dan tekan isu atau masalah yang pelanggan hadapi supaya bila anda cakap atau tulis copywriting, ia betul-betul kena ‘Hot Button’ manusia dan buatkan mereka ni tak dapat nak tidur malam sebab teringatkan produk anda. 

7.Copywriting Yang Power

Ayat copywriting yang berkesan sepatutnya ada sentuhan emosi serta elemen yang fokus kepada apa masalah pelanggan dan sebelum kita nak menjual produk atau memberi tawaran, anda perlu tonjolkan dulu apa yang boleh buat pelanggan tertarik untuk membaca sampai habis sebab kalau dari posting jer diaorang dah taknak habiskan baca, apa lagi nak “PM” tepi untuk membeli.

Nak berjaya anda sendiri perlu buat apa yang anda tak pernah buat untuk capai apa yang anda tak pernah dapat.. Ok ke ok, saya share dengan anda strategi yang betul-betul bantu anda hit RM10,000 pertama?

Sepatutnya knowledge ni bernilai RM499. TAPI, kali ni saya beri PERCUMA jer.. Jom download E-Book Strategi Capai RM10,000 Pertama Guna Facebook sekarang! –> www.naktarikpelanggan.com

#segalanyaberubah 

#10000pertama 

#ORMnajibasaddok 

#PKP 

#kitajagakita

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !