Ni Cara Coca-Cola Jadikan Brand Dia Dikenali Ramai Orang

Siapa kenal design ombak ni dengan warna merah putih? Mesti korang dah tahu kan..

Ni antara contoh macamana Coca-Cola jadikan brand dia dikenali ramai orang hatta guna imej ombak jer.

Daripada zaman kita kecil, sampai zaman budak-budak sekarang semua dah kenal.

Apa yang buatkan Coca-Cola dikenali sampai camtu skali?

Anda mesti tak tahu beberapa perkara ni. Sebab Coca-Cola letakkan brand dia sangat unik, antaranya:

1. Coca-Cola buat test market yang mana satu resipi minuman yang ramai orang suka

2. Coca-Cola guna font Spencerian script untuk bezakan brand dia dengan pesaing dan logo ini kekal lebih 100 tahun hingga hari ini.

3. Coca-Cola dijual dalam bentuk botol kaca yang menjadi salah satu jenis branding yang power dan efektif buat orang kenal.

4. Dari tahun 1886 hingga 1959, sebotol Coke hanya dijual pada 5sen USD.

5. Brand Awareness Coca-Cola sangat power bila mereka mula lancarkan kempen “Drink Coca-Cola / Delicious and Refreshing” diseluruh dunia.

Jadi kat sini anda nampak ke nampak bagaimana syarikat yang biasa-biasa pada awalnya boleh pergi jadi satu syarikat gergasi yang lagenda bila dia ikut proses marketing dan branding yang betul dan tepat.

Kalau ikut kisah Coca-Cola memang ambil masa beratus tahun, tapi kenapa kita tak ambil contoh yang baik dan kita gunakan dalam online marketing kita?

InsyaAllah, banyak perkara yang anda akan dapat lagi bila anda hadiri satu program khas pada Julai ini untuk usahawan untuk dia menguasai teknik Online Rocket Marketing dengan lebih efektif dan berkesan.

Nak dapatkan ilmu & input yang boleh buatkan bisnes anda meroket dan ramai pelanggan tertarik?

Layari ke www.50kusahawan.com sekarang! FREE jer.. Ada banyak video percuma..

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !