fbpx
blog najib asaddok

Nak Cairkan Hati Pelanggan? Ini Caranya..

Nak Cairkan Hati Pelanggan. Ini Caranya

Siapa dekat sini kenal usahawan yang masih “Slow and Steady”? Rasa cukup lah dengan apa yang ada dan cukup hanya sekadar buat sahaja selebihnya bergantung kepada rezeki yang ditentukan. 

Sebenarnya peniaga dah buat silap besar sebab kita kena ingat rezeki dan kejayaan tak akan datang bergolek. Kejayaan akan datang pada siapa berusaha lebih, bukan hanya sekadar goyang kaki, makan kuaci atas kerusi. 

Masalah utama peniaga hari ni adalah produk dan servis dah bagus tapi mereka tak gunakan teknik jurus yang betul untuk buatkan pelanggan tertarik untuk membeli,  kalau ada pun cuma datang singgah cuci mata jer..

Jadi, korang nak ke nak saya bantu? Kalau korang nak ada peningkatan dalam diri lepas ni dan nak berjaya cairkan hati pelanggan sampai mereka merayu-rayu. Korang WAJIB untuk teruskan baca sampai habis mengenai “Tips Cairkan Hati Pelanggan”.

1.  Guna Headline Yang Menarik 

Headline yang power ialah headline yang mampu tarik ribuan hati pelanggan. Biarkan mereka tertanya-tanya dan ambil keputusan untuk respon pada posting korang. 

Kalau copywriting korang bagus macam mana sekalipun tapi headline tak menarik, tetap tak guna juga sebab orang tak tertarik untuk baca. Sebab itu headline memainkan peranan penting dalam penulisan. Sekiranya headline tak “kick”, sama je macam kita makan pizza kosong tanpa toppingnya. 

2. Faham Masalah Pelanggan

Kunci utama untuk pegang hati pelanggan ialah faham masalah mereka dan beri solusi terbaik. Lagi bagus terangkan apa yang jadi kalau pelanggan ni tak selesaikan masalah yang dia hadapi. 

Ingat ya, manusia ni lebih suka bila ada orang yang ambil berat dan beri nasihat. InsyaAllah kalau peniaga guna tips ni, jangan terkejut sebab pelanggan akan kejar korang dan mereka tak fikir banyak kali untuk beli produk atau perkhidmatan yang korang sediakan.

3. Ayat Copywriting Yang Power

Masalah utama peniaga adalah lemah dalam menulis ayat copywriting yang memukau, simple, mampu menarik perhatian orang ramai menyebabkan bisnes mereka ke laut. 

Ayat copywriting yang berkesan sepatutnya ada sentuhan emosi serta elemen yang fokus kepada apa masalah pelanggan dan apa jalan penyelesaian yang kita boleh berikan. Baru la pelanggan tertarik dan berminat untuk beli produk korang. Faham ke faham ni?

Nak ke nak saya bantu korang cari capai jualan dari sebelum ni bawah RM10,000 kepada RM30,000 dan RM50,000 pertama? 

Saya nak bagitahu, korang masih belum terlambat.. Inilah masanya dan peluang untuk tebus semula dan naikkan sales bisnes korang walaupun Lockdown atau PKP. Boleh ke beri keizinan saya dan Team Momentum bantu? Boleh ke beri diri korang peluang sekali ini? 

Jom daftar Kelas RPM Nak Tarik Pelanggan Edisi Khas Copywriting Ayat Power dan kelas bimbingan selama 30 hari bersama Saya dan Team Momentum. 

Nilai asalnya RM10,000 tapi atas dasar solidariti kami, anda hanya perlu laburkan RM10 sahaja.supaya bisnes boleh survive & selamat walaupun Lockdown & PKP. 

Daftar segera di www.NakTarikPelanggan.com 

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !