5 Cara Macam Mana Nak Ajar Team Buat Sales Dan Marketing Time PKP

5 Cara Macam Mana Nak Ajar Team Sales & Marketing Time PKP

Satu sebab kenapa team dan bisnes kita tak dapat nak grow adalah sebab kita dan juga team tak cukup ilmu dalam bab sales dan marketing. Sales dan marketing ni satu benda yang memang penting untuk bisnes kita. Sebab tu penting untuk ajar team ni.

Kalau kita sebagai business owner atau founder dan juga team kita tak tau cara yang sales dan marketing betul dan efektif .Macam mana lah bisnes kita nak berkembang?

Tapi kebanyakan founders ni masih tak tau cara nak ajar team mereka untuk nak buat sales dan marketing yang betul!

Jadi meh sini, saya tunjukkan beberapa cara untuk ajar team buat sales dan marketing yang betul. Nak ke nak tu? 

5 Cara Macam Mana Nak Ajar Team Buat Sales Dan Marketing Time PKP

Perbetulkan Niat Team. 

Haah, kalau kita nak ajar team kita untuk nak buat sales dan marketing dengan betul, kita sebagai founder kena mainkan peranan kita dalam betulkan niat team.

 Founder mesti terapkan NIAT dalam setiap ahli adalah NIAT UNTUK MEMBANTU PELANGGAN. 

Cer kita sebagai founder juga amalkan benda ni. Daripada kita tanya pelanggan kita apa yang dia nak. 

Kita tanya pelanggan kita “Apa yang boleh saya/kami bantu”. Benda ini akan ambil perhatian pelanggan kita dan ia akan memudahkan team dan juga kita untuk berurusan dengan pelanggan.

5 Cara Macam Mana Nak Ajar Team Buat Sales Dan Marketing Time PKP

Hantar mereka ke kelas/program sales dan marketing secara online. 

Hantarkan team ke program atau kelas yang ajar mereka buat marketing untuk nak lanjutkkan lagi ilmu mereka dalam bahagian sales dan marketing sebab kita juga kena ingat A good leader akan sentiasa bantu teamnya untuk jadi lebih baik.

5 Cara Macam Mana Nak Ajar Team Buat Sales Dan Marketing Time PKP

Ajar Team Untuk Kekalkan Pelanggan

 Kita boleh ajar team kita untuk berikan offer yang menarik, buat follow up, tanya khabar dan ajarkan mereka untuk fahamkan pelanggan

.Jangan biarkan pelanggan lama lari dari kita! Kalau nak cari pelanggan yang baru bukan benda senang beb!. Jadi, lagi baik kalau kita fokus pada pelanggan yang sedia ada yang akan jamin sales bisnes kita. Korang faham ker faham ni

Tekankan Kepentingan Pengunaan Online Bisnes Pada Team

Zaman sekarang ni, ramai dah yang pindahkan bisens mereka ke online lebih-lebih lagi masa time PKP ni. 

Nak tak nak, founder kena ajar dan beri pendedahan kepada teamnya untuk nak create dan juga handle platform bisnes mereka melalui online.  Lebih-lebih lagi, kosnya pun rendah. Jadi jimatlah kos untuk nak buat marketing tu betul ker betul. 

Beri Insentif/Bonus/Ganjaran.

 Sekali-sekala, kita bagi INSENTIF/BONUS/GANJARAN pada team yang berjaya hasilkan jualan yang konsisten setiap bulan. 

Ini dapat buatkan mereka jadi lebih bersemangat dan bermotivasi untuk perform lebih baik. Percaya atau tidak, even pakej percutian juga boleh bakar semangat mereka untuk perform dengan lebih baik lagi.

Adakah dunia perniagaan akan kekal seperti biasa atau bisnes online akan menjadi norma baru dalam perniagaan. Kita tak pasti lagi. Apapun, bersedia dari sekarang. Masa yang ada sementara Lockdown wajib dimanfaatkan sebaiknya. Boleh ke boleh? Sebab tu saya nak korang dapatkan Bimbingan 30 Hari dalam Roket Pemasaran Momentum (RPM) Copywriting Ayat Power dengan Tawaran serendah RM20.

Boleh daftar di www.NakTarikPelanggan.com

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !