fbpx
blog najib asaddok

Mana nak letak muka, bila bisnes anda terpaksa tutup?

Mana nak letak muka, bila bisnes anda terpaksa tutup?

Macam mana bisnes anda sekarang? Adakah sekarang ni masih struggle nak tarik pelanggan dan buat sales?

Saya yakin sekarang ni macam-macam perkara yang tak bagus sedang berlaku.. Banyak benda sekarang serba tak kena. Lagi-lagi lepas pandemik ni nampak gayanya lagi susah dari waktu pandemik sebelum.. 

Ada beberapa perkara kritikal yang kalau anda tak buat sesuatu, saya risau, saya takut bisnes anda tak boleh pergi dan bakal tutup sebab krisis ni.. Antara isu KRITIKAL yang patut tahu :

1. INFLASI – First sekali, negara kita sedang mengalami inflasi disebabkan kerajaan dah banyak bantu rakyat Malaysia. Bila terlalu banyak bantuan, mungkin bagus untuk kita. Tapi untuk keadaan ekonomi, benda ni menyebabkan inflasi naik. Disebabkan itu, bila inflasi naik, habis semua barang naik harga

2. KENAIKAN INTEREST BANK – Next, untuk kawal inflasi, kerajaan terpaksa naikkan kadar interest bank. Lepas ni semua komitmen bank sama ada loan rumah, loan peribadi, semuanya akan naik. Komitmen semakin tinggi, orang ramai mula goyang nak bayar komitmen dan kuasa membeli makin jatuh.

3. TREND MARKETING – Sekarang ni trend marketing semakin cepat berubah. Kalau tahun lepas ramai usahawan senang buat sales sebab ads, tapi sekarang kalau anda buat ads, InsyaAllah sales takkan masuk dan buatkan pelanggan makin benci.

4. ISU STAFF – Trend ramai orang kita berhenti kerja menjadi satu malapetaka buat owner bisnes atau founder. Nak cari team / pekerja yang ada kemahiran marketing / sales dah makin susah. Semua benda owner bisnes kena settlekan sendiri. Apa nak kena buat?

Semua isu yang kat atas ni, sedang berlaku dan ramai founder dan owner bisnes tengah STUCK giler sampai bisnes sendiri turut terkesan.

Saya risau kalau tak tahu apa solusi untuk isu ini, habis bisnes kita tak boleh pergi jauh apatah lagi sekadar nak buat sales untuk survive.

BAHAYA!! Keadaan sekarang sangat tak bagus. Saya tak nampak sebarang usaha yang ada kat luar sana boleh bantu buatkan bisnes kita survive.. Serius memang tak ada!!

Walaumacamana pun, saya tetap nak bantu untuk selamatkan bisnes.

Bila saya kata nak bantu, saya memang serius nak bantu untuk keluar dari krisis dan polemik ni.. Kalau tak bertindak sekarang dan beri peluang untuk saya bantu, saya risau bisnes takkan bertahan lama..

Saya nak ajak untuk join pada Sesi Krisis Peniaga 2022 yang akan berlangsung pada:

Sesi : Krisis Peniaga 2022

Tarikh : 8 Jun 2022 (Rabu)

Waktu : 9.00 Malam

Lokasi : Zoom Meeting

Ada 3 perkara yang saya nak kongsikan pada sesi malam ini.. 

  • Isu kritikal yang berlaku tanpa kita sedar sedang bunuh bisnes kita
  • Tips nak hadapi krisis ini supaya dapat kurangkan impak / kesan pada bisnes kita
  • Case study yang saya dan team Momentum Internet buat untuk bantu usahawan survive & grow ketika krisis

Jadi, adakah sesi malam ni penting untuk? Kalau nak selamat, lebih baik join, dengar dan fahamkan apa yang perlu dibuat..

Cepat-cepat dapatkan tempat dalam Sesi Krisis Peniaga 2022 malam ni dengan mendaftar di

—> https://momen.tm/mmb2022

Saya dan team Momentum Internet akan sentiasa support anda, support bisnes anda. Kita sama-sama jaga kita dan go through dalam keadaan sukar / krisis ni, InsyaAllah..

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !