fbpx
blog najib asaddok

Kisah Di Sebalik “Squid Game” Yang Tak Ramai Orang Tahu..

Kisah Di Sebalik "Squid Game" Yang Tak Ramai Orang Tahu

Beratnya berhutang.. Tak ada siapa yang nak hidup dibebani dengan hutang. Ye la, cukup bulan masuk jer gaji, hati terus serabut tengok baki yang tinggal. Betul ke betul?

Bila sebut pasal hutang ni mesti ada yang teringat cerita “Squid Game” kan.. Memang tak asing lagi cerita ni sebab baru beberapa minggu di tayangkan terus meletup di Netflix. 

Ramai yang suka dengan drama korea kali ni sebab lain daripada yang lain. Game dia nampak jer simple dan sempoi tapi mencabar sebab masing-masing mempertaruhkan nyawa ibarat permainan kalah mati.. Seram beb!

Siapa sangka di sebalik kejayaan Squid Game di Netflix, rupa-rupanya ada kisah sedih daripada pengarah siri ni sendiri, Hwang Dong-Hyuk. 

Jangan terkejut tau, skrip drama squid game ni sebenarnya dah siap lebih 10 tahun lalu tapi tak berjaya ditayangkan sebab kena reject dengan beberapa produksi yang menyifatkan cerita ni “mengarut”.

Apa korang rasa bila hasil titik peluh korang selama ni, orang cakap tak realistik dan mengarut? Mesti sedih kan.. Mula lah rasa nak give up dan campak skrip dalam tong sampah.

Kisah sedih Hwang Dong-Hyuk bukan setakat tu jer.. Skrip yang ditulis terpaksa ditangguhkan sebab kena jual satu-satunya laptop yang dia ada sebab masalah kewangan. 

Korang rasa dia give up ke? Tak… selepas 10 tahun dia cuba lagi dan akhirnya berjaya ditayangkan di Netflix sampai pecahkan rekod tontonan paling popular di Korea dan kini, Squid Game menduduki tangga teratas Netflix di 80 negara lain termasuk Malaysia, Singapura, Vietnam dan Amerika Syarikat. 

Walaupun dah lama ditayangkan sejak pertengahan bulan lalu tapi demam Squid Game ni masih belum kebah sampai sekarang. Amacam?

“Squid Game secara rasmi meraih 111 juta peminat dan menjadikannya sebagai siri terbesar yang pernah kami ada!” tulis Netflix menerusi Twitter.

Hwang Dong-Hyuk dah harungi kesempitan hidup dan kegagalan tapi semua tu tak patahkan semangat dia sehingga mampu merasai kesenangan hidup selepas 10 tahun. 

Sama lah juga dalam bisnes, bila banyak kali kena reject dengan pelanggan, sales tak naik dan buat macam-macam benda tak menjadi. Kita jangan give up tapi cari solution dan guru yang boleh bantu. 

Rejection tu normal. Apa pilihan yang kita ada? Teruskan beri manfaat pada orang lain, insyaAllah urusan kita akan dipermudahkan.. Kena ingat bahawa setiap kegagalan yang berlaku bukan bererti pengakhiran hidup tapi permulaan satu kejayaan yang besar. 

Ada ke kat sini yang nak ubah nasib hidup? Nak capai banyak impian, nak ada cashflow yang bagus dan bebas hutang? 

Ini jemputan untuk korang. Adakah korang ready untuk join kelas saya tak lama lagi?

Ini lah masa untuk ubah hidup dan bisnes. Jom daftar kelas Roket Pemasaran Momentum (RPM) Gandakan Jualan Online & Capai RM10,000 Pertama pada 23 & 24 Oktober 2021.

Daftar sekarang di —> www.NakTarikPelanggan.com 

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !