fbpx
blog najib asaddok

Hafizah Buktikan Produk Ada Ramai Pesaing Pun Boleh Pergi Jauh

Hafizah Buktikan Produk Ada Ramai Pesaing Pun Boleh Laku

Kalau korang tengok trend peniaga sekarang, kebanyakannya ramai yang jual produk atau servis yang hampir sama. Tak kisah lah dalam bisnes pakaian atau makanan, kalau kita “search” dalam Facebook atau Instagram benda yang kita nak beli, kita akan diberi pilihan produk yang sama tetapi dari pelbagai kedai yang ada. 

Situasi ni memang dah lama berlaku dan menyebabkan segelintir peniaga putus asa dengan bisnes yang ada. Nak tahu sebab apa? Sebab mereka fikir mereka tak boleh nak buat bisnes, tak boleh nak cari sales yang banyak sebab ada pesaing yang ramai..

Kalau korang peniaga dan ada mindset yang macam ni, lebih baik korang tukar mindset tu sekarang. Sebagai seorang peniaga, kita kena yakin dengan apa yang kita jual. Persaingan tu memang wujud dalam perniagaan. Yang penting cara kita handle dan strategi yang kita gunakan tu yang perlu dititik beratkan. 

Puan Nur Hafiza Binti Jusoh merupakan Founder Coastal Dim Sum HQ. Dulu dia tak pernah terfikir nak jadi usahawan walaupun ibunya sendiri merupakan seorang peniaga kek dan roti. Pada permulaan bisnes, bisnes nya hanya dikenali di Kuala Terengganu sahaja. Dia tak pernah terfikir yang bisnes dia ni akan terkenal luar dari Terengganu. 

Bagi ibunya, orang yang berniaga ni orang yang tak belajar tinggi. Sebab tu, dia nak Pn Hafizah belajar dan dapatkan kerja yang bergaji besar. Semasa Pn Hafizah berhenti kerja untuk berniaga, jelas kelihatan riak KECEWA di wajah ibunya.

Lepas berhenti kerja, dia terfikir untuk buat bisnes Dim Sum. Produk yang memang sedia ada dalam pasaran. Bisnes Dim Sum ni bermula dari rumah. Semuanya Pn Hafizah buat dan uruskan sendiri. Saat bisnes mula nak menapak, dia diuji dengan kata- kata yang buat dia down “Bisnes ni tak boleh pergi jauh”. Dia betul-betul sedih dengan kata-kata tu. Bayangkan, baru mula berniaga, dia sangat perlukan kata-kata positif untuk dijadikan penguat semangat. Tapi yang berlaku sebaliknya.

Tapi dia tak putus asa dan nekad untuk buktikan dia boleh bawa bisnes ni lebih jauh lagi. Dia, mula join kelas untuk buktikan dengan orang ramai dari sini kejayaan datang satu persatu. Bermula dengan bisnes yang diuruskan secara sendiri, kini dia dah ada Ejen dan stokis seluruh Malaysia. Bisnes Dim Sum semakin dikenali dan diminati.

Lebih menggembirakan, dia dah pecah RM1 Juta pertama bila jualan Tahun 2020 diraih sebanyak RM1.5 Juta. Kalau kita ada impian yang BESAR, teruskan melangkah… PERCAYA pada diri sendiri. Kalau Pn Hafizah boleh, korang pon boleh juga. 

Hasil usaha dan pengorbanan yang dilakukan berbaloi apabila baru-baru ini dia dapat beli kereta idaman dia selama ni. Tahniah Puan Hafizah. Semoga dipermudahkan segala urusan dalam bisnes dan dapat capai impian untuk tahun 2021 ni.

Best kan bila ada bimbingan dan tunjuk ajar ni. Semua benda dan strategi yang kita nak guna kita dapat dari tunjuk ajar yang betul. Korang nak dibantu sama macam Puan Hafizah?

Untuk dapatkan info lanjut, boleh klik www.naktarikpelanggan.com

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !