fbpx
blog najib asaddok

Cara Google Sheets Bantu Perniagaan

Cara Google Sheets Bantu

3 Cara Google Sheets Bantu Perniagaan

Seriouslah, macam mana cara Google Sheets bantu perniagaan? Saya tak nak pandai seorang diri. Saya bukan nak anda buat apa-apa tapi anda kena ingat yang anda ada team. Apa yang saya nak “share” ni perlu juga disampaikan pada “key leaders” dan “team”.

Google Sheets adalah salah satu alat yang serba boleh dan berkesan. Ia juga satu aplikasi mudah alih yang fleksibel, dipantau, susun dan buat penilaian terhadap apa yang berlaku dalam perniagaan anda.

Dalam penulisan saya pada kali ini, anda akan faham 3 Cara Nak Guna Google Sheets untuk “upgrade” perniagaan anda.

 

 

Cara Google Sheets Bantu

 

1. “Record and track” belanja perniagaan

Fungsi utama “spreadsheets” adalah untuk “record and track” belanja. Terutama dalam akaun kewangan, Google Sheets boleh bantu perniagaan anda.

Google Sheets ada sediakan “template” yang berguna untuk buat laporan belanja bulanan atau tahunan, bajet, dan lain-lain. Anda boleh ubah ikut kesesuaian dan keperluan perniagaan anda dengan mudah.

 

 

2. Urus projek/kempen lebih sistematik

Untuk projek yang kecil dan sederhana, Google Sheets ni bagus untuk susun strategi marketing sebuah projek/kempen.  

Project manager atau ketua projek boleh pantau leads yang berpotensi dan strategi marketing yang dikongsi oleh team marketing. Ini dapat memastikan kempen marketing berjalan lancar.

 

 

3. Jadual meeting dan tugasan 

Untuk pengurusan yang efisien, guna Google sheet untuk susun “meeting” dan tugasan mengikut keutamaan. Boleh set masa, tarikh dan nama tugasan dalam satu jadual. 

Hebat ke hebat Google sheets ni? Kalau anda nak lagi mahir, boleh explore lebih lagi Google Sheets ni. Dengan guna Google Sheets je, anda mampu buat banyak benda untuk “upgrade” perniagaan anda jadi lebih berjaya.

Ilmu yang disampaikan ini, kalau tak disebarkan, rugi! Dalam dunia perniagaan ini, saya faham Marketing tetap kena buat bersama-sama dengan team. 

 

Dapat sesuatu? Baca juga tentang Google dah ada AI tersendiri sebagai experiment?

 

Di Momentum Digital, kami boleh bantu anda buat persediaan buat “content marketing”. Jangan pening dan risau, tekan je link di bawah ▼▼▼

https://www.momentumdigital.com.my/dma/  untuk dapatkan jalan penyelesaian. 

Kalau ada apa-apa kemusykilan tentang marketing, tanya je di ruangan komen FB di bawah. Dengan izin Allah, kami dapat berikan jawapan.

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !