fbpx
blog najib asaddok

Anda Ejen Yang Baru Nak Onlinekan Bisnes ? Jom Follow 3 Tips Ni…

Anda Ejen Yang Baru Nak Onlinekan Bisnes.. Jom Follow 3 Tips Ni

Mesti ada antara anda semua yang baru nak mulakan bisnes kan ? Mungkin ada yang nak buat bisnes ni sebagai duit tepi je. Bila nak mula ni lah tiba – tiba je kepala jadi stuck. 

Dah daftar sebagai ejen tapi tak tahu macam mana cara yang betul nak onlinekan bisnes. Lepas tu main langgar dinding je, hentam buat Ads dah silap target pelanggan. Habis duit melebur macam tu je.

Sebab tu anda kena tahu benda betul bila baru nak onlinekan bisnes ni. Bila anda buat yang terbaik mesti senang je nak dapatkan pelanggan yang betul dan sales pun meroket. 

Meh saya sharekan 3 tips untuk anda yang baru nak mula onlinekan bisnes..

  1. Fokus Pada 1 Platform Dulu

Sekarang ni banyak platform nak online bisnes macam Facebook, Instagram, Tiktok dan Pinterest. Mampu ke kalau kita sorang nak jaga semua platform ? Lepas tu semua platform up content yang sama, boleh buat pelanggan cabut lari nanti.

Haa… Sebab tu anda kena fokus pada 1 platform dulu. Boleh fokus pada platform Facebook dulu. Facebook ni ada lebih kurang 24 juta pengguna tau kat Malaysia. Jadi potensi nak dapatkan pelanggan tu lebih tinggi dari platform – platform yang lain.

Nanti bila team dah bertambah ramai, boleh lah minta mereka bantu untuk fokus pada platform yang lain. 

  1. Tetapkan Sasaran Pelanggan Dengan Betul

Penting tau kena tahu sasaran pelanggan ni. Contohnya anda jual produk kesihatan untuk wanita. So, target bisnes anda tu adalah wanita. Kena tahu juga wanita dalam lingkungan berapa tahun, tinggal di kawasan mana.

Bila dah tahu semua maklumat ni, senang lah anda nak buat Ads dekat Facebook nanti. Pelanggan yang betul dah dapat target, duit pun takde lah melebur macam tu je. Mesti akan ada orang yang pm nanti.

  1. Buat Content Secara Konsisten

Bila orang tengok Facebook Page atau Instagram anda tu sendu je. Kejap ada posting kejap tak ada. Orang pun takut nak pm. Mungkin mereka ingat anda ni scammer. Kalau up content sama hari – hari pun orang naik meluat tengok. 

Sebab tu kena buat content dan up dekat social media tu secara konsisten. Barulah boleh buatkan bakal pelanggan ni percaya dan kenal dengan bisnes anda. Tapi jangan tiap hari nak buat content pasal produk je. Boleh buat pelanggan cabut lari dari follow social media anda tau.  Anda boleh juga buat content Video, Facebook Live, Tips ataupun Quote.

Amacam dapat ke dapat ni ? So, anda yang baru nak mula bisnes online ni, kena tahu tips ni tau. Apa kata anda rendahkan ego dan tambahkan ilmu dalam onlinekan bisnes. Jom rebut peluang dalam Program Roket Pemasaran Momentum edisi Bisnes Comeback 2022 pada 26-27 Februari 2022 bernilai RM499 secara PERCUMA di —> www.naktarikpelanggan.com

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !