5 Strategi Kaw Kaw Dalam Facebook Ad Marketing

Salam

Terima kasih kerana masih mengikuti perkongsian saya dalam blog ini. Syukur ke hadrat ilahi kerana masih diberi kesempatan untuk berkongsi & memberi manfaat kepada pembaca blog ini.

Sebelum tu jika anda belum download Video Trafik Fesbuk Power ni sila download sekarang RM69 PERCUMA jer..

Klik —> http://www.roketemel.com/tfbpower2015/

mobileconversion

Baik hari ni saya nak share 5 tips kaw kaw dalam pemasaran fesbuk ads. Dalam video ni pun saya terangkan secara padat tapi simple untuk anda faham cara berkesan dalam pemasaran fesbuk ads.

Sebab ramai yang buat fesbuk ads tetapi hanya ‘bersedekah’ pada fesbuk tanpa sebarang HASIL..

Jom ikuti 5 tips ni supaya anda dapat hasil / result dalam fesbuk ads.

1. LIKE Marketing – Pastikan tarik LIKE dahulu. Fungsi tarik like supaya anda akan dapat membuatkan prospek anda melihat iklan anda setiap hari (guna teknik placement sidebar). Iklan anda akan ‘menghantui’ mereka & semakin lama produk/jenama anda akan diingati & timbulkan minat mereka nak membeli.

Kos iklan juga akan jadi semakin rendah bila CTR anda meningkat disebabkan anda retargetting pada mereka yang dah LIKE. Faham? Rujuk video tu semula jika anda masih belum faham ya.

benefits_of_copywriting_pemasaranfb

2. Copywriting – Skill ni adalah untuk anda tahu cara menulis ayat yang betul-betul dapat memukau dan memikat hati prospek/bakal pelanggan anda. Manusia ni membeli kera EMOSI. Jadi ayat copywriting anda mestilah mengandungi elemen emosi bukan fakta/logik.  Contoh:

”Gunakan sabun kerana ia mengandungi enzim XYZ ” <<— FAKTA

“Sabun ini akan memutihkan semula baju supaya ia kelihatan baru & membuatkan penampilan anda nampak menarik ” <<—EMOSI

Dalam Seminar Roket Emel ini antara yang akan saya tekankan sebab bila anda GAGAL kuasai copywriting, anda buatlah pemasaran online ke offline ke ia tetap takkan menjadi sebab ayat anda tak power.

practice_makes_perfect

3. TRY & ADJUST – Buat iklan fesbuk ni bukan satu perkara yang objektif tetapi ia subjektif. Anda kena cuba untuk hasilkan beberapa iklan dan adjust sampai jumpa iklan yang betul-betul efektif. Usahawan yang berjaya adalah mereka yang akan buat sampai jadi dan berhasil.

Buat beberapa campaign dahulu & adjust sehingga anda jumpa tune yang sesuai. Never give up!

4. 1 Iklan 1 Placement – Setiap iklan yang anda buat mempunyai objektif masing-masing Anda perlu faham setiap placement iklan fesbuk pun mempunyai objektifnya tersendiri. Set 1 iklan hanya pada 1 placement sahaja.

  • Sidebar/Right Column – Untuk membina jenama/brand awareness
  • Mobile – Tarik LIKE/Sales/
  • Desktop – Sales/Database

Iklan tidak akan berfungsi dengan baik jika anda letak lebih dari 1 placement. Tu yang ramai komplen tak dapat sales. Ikuti rule ni ya!

5. Bajet Iklan – Anda perlu plan berapa bajet yang anda nak keluarkan pada bulan tu. Katalah bulan April ni anda target untuk dapatkan RM10,000 sales. Maka anda perlu ada komitmen 10% dari sales tu iaitu RM1000 untuk kos iklan.

ringgit_my_pemasaran_online

Mungkin kos yang yang akan anda gunakan lebih rendah dari 10% tapi ia hanya sebagai garis panduan dan rezab pengiklanan anda. Ramai yang GAGAL disebabkan tiada komitmen. Nak dapat sales banyak bajet sehari 3 ringgit..aduhh…

Mulakan hari ini dengan menulis matlamat yang anda nak capai & berapa komitmen yang perlu anda sediakan. Tak rugi mencuba sebab anda yang akan merasai nikmat KEJAYAAN tu nanti…InsyaAllah.

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !