5 Resipi Kejayaan ‘Atuk’ KFC

5 Resipi Kejayaan ‘Atuk’ KFC

Sebut je KFC mesti semua dah terbayang kerangupan ayam goreng kepci kan? Lagi sedap bila makan ramai-ramai dengan family. 

Cuma dulu kita ni mana lah berduit sangat.. Dapat makan masa betul-betul teringin atau nak raikan sesuatu contohnya sambut hari jadi atau bila dapat nombor satu dalam kelas. Hehe siapa sama macam ni? 

Tak dinafikan brand kepci ni memang legend dan menjadi kegemaran orang ramai tapi ada benda yang lagi yang penting saya nak share dengan korang. 

Pengasas KFC, Colonel Sanders atau lebih dikenali sebagai ‘atuk’ KFC ni dah banyak kali jatuh dan gagal. Kalau nak ikutkan jumlah kegagalan yang dia dah lalui, saya rasa seram sejuk dan tak tahu adakah saya kuat untuk bangkit balik..

Korang nak ke nak saya share apa yang tauke ayam goreng ni buat sampai KFC boleh berjaya dan sustain sehingga hari ni? Jom baca sampai habis..

1. Buat Sesuatu Sampai Jadi

Atuk KFC ni gagal bukan sekali, 50 kali atau 500 kali tapi dia pernah gagal 1,009 beb! 

Saya tak tahu mana dia dapat semangat untuk bangkit balik, walaupun dah jatuh tersungkur banyak kali tapi dia tetap teruskan apa yang dia dah buat sampai jadi. 

2. Berani Mengambil Risiko

Ramai orang takut nak ambil risiko sebab takut gagal tapi Colonel sentiasa lihat cabaran yang dia hadapi sebagai satu peluang.

Walaupun pada awalnya bisnes Kentucky Fried Chicken hampir muflis tapi Colonel tak give up dan akhirnya dia berjaya buka franchise KFC dan sekarang dah terkenal di seluruh dunia.

3. Give More Value

Colonel Sanders ni bukan setakat jual ayam goreng kepci je tapi dia pentingkan kualiti dan pastikan ayam goreng dihidangkan panas-panas untuk customer. 

Bila pelanggan puas hati baru la mereka rasa nak datang lagi dan repeat banyak kali.

Korang okay ke okay setakat ni? Jom saya sambung lagi sikit…

4. Tidak Jadikan Usia Sebagai Penghalang

“Menyesal tak start dari awal, dah tua ni confirm tak boleh berjaya, buang masa untuk try and error…”

Colonel Sanders tak pernah jadikan usia sebagai penghalang sebab dia berjaya naikkan KFC ni pun di usia lewat 60-an.

5. Bersedia Dengan Perubahan

Apa yang bagus tentang Colonel ni dia sentiasa fikir jauh ke depan, masa orang lain duk sibuk goreng ayam dengan kuali, dia dah start guna “pressure cooker”.

Tak perlu tunggu lama untuk masak dan dapat jimat masa pelanggan daripada beratur panjang. Ini lah salah satu penyumbang pada kejayaan KFC. Dapat sesuatu?

Kunci utama untuk kita berjaya dalam bisnes terletak pada tindakan dan usaha yang kita buat. Kalau malas dan tak nak buat apa-apa tindakan, sampai bila-bila kejayaan tak akan jadi milik kita. Faham ke faham ni? 

Saya dan Team Momentum serius nak bantu anda naikkan jualan bisnes. Jom dapatkan info dan maklumat lanjut mengenai bisnes online serta cara yang betul untuk tarik ramai pelanggan di www.TelegramNajib.com

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !