fbpx
blog najib asaddok

5 Contoh Sikap Seorang Usahawan Yang Sudah Merdekakan Dirinya

Sikap

Sebagai usahawan yang berjaya, anda perlu bebaskan diri, bisnes dan kewangan daripada semua espek.

Merdeka pada diri sebagai seorang usahawan adalah dia seorang yang bebas mimilih dan buat keputusan untuk dirinya dan bisnes.

Setiap usahawan perlu merdekakan dirinya. Bebaskan jiwa dari sifat dan perasaan yang negative.

Nak ke nak saya bagi contoh usahawan yang sudah merdekakan dirinya? Jom jadi usahawan yang merdeka.

1.Bebas hutang

Sebagai seorang usahawan, tolong elakkan diri anda daripada hutang sebab hutang adalah punca utama seorang usahawan itu terikat dan susah untuk buat keputusan.

Beban hutang yang membuatkan diri anda tidak yakin dan sentiasa ada masalah dalam fikiran.

Lumrah manusia ni bila dapat duit, dia jadi leka untuk beli semua benda. Tapi anda perlu ingat yang pastikan anda selesaikan hutang dulu baru anda boleh jadi seorang usahawan yang merdeka.

2.Bijak dalam berbelanja

Kalau ikutkan hati, anda pasti ingin berbelanja sama ada barang yang anda nak beli tu penting atau tidak.

Tapi seorang usahawan yang merdeka, dia akan fikirkan apa yang penting dan apa yang tidak. Apa yang beri lebih manfaat kepadanya.

Sebab dia tahu kalau dia bijak dalam berbelanja, dia tidak akan ada sebarang masalah kewangan, dia tidak ada masalah yang membuatkan dia terikat dan dia akan bebas untuk berimpian.

3. Bersyukur dengan rezeki Allah dengan bersedekah

Setiap rezeki kita, ada juga rezeki orang lain. Sebabtu kita perlu share rezeki kita dengan orang lain. Sebabtu Allah letakkan bayar zakat itu adalah fardhu ain.

Dengan bersedekah anda akan rasa lebih bersyukur dan banyak manfaatnya jika anda bersedekah.

Semua rezeki itu milik Allah, kalau kita buat perkara yang Allah suka, Insya Allah Allah akan permudahkan urusan kita. 

4. Bebas dari negative vibes

Negative vibes adalah salah satu punca paling utama yang membuatkan fikiran seorang usahawan belum merdeka.

Jika anda duduk dalam circle yang sentiasa positif, cara pemikiran anda pun akan jadi positif dan tindakan anda pun akan jadi positif.

Jika ada positif vibes yang mampu mempengaruh anda, tolong elakkan diri dan jauh daripada orang yang berfikiran negative ni. Baru anda boleh jadi usahawan yang merdeka fikiran.

5. Sentiasa memerlukan ilmu untuk buat langkah yang baru

Untuk berjaya, usahawan akan terus buat tindakan sehingga dia capai apa yang dia nak. Dia juga tahu yang ilmu ni penting untuk naikkan bisnesnya.

Jangan pernah lokek untuk menimba ilmu. Sebab ilmu yang betul akan membantu anda buat tindakan yang betul.

Sedangkan ayat pertama yang diturunkan oleh Allah SWT kepada nabi Muhammad SAW adalah bacalah. Jadi perintah pertamaNya dah menyuruh kita untuk menimba ilmu.

Jika anda tiada ilmu, makin sesatlah hidup. Jadi upgrade ilmu setiap hari agar anda tak duduk dalam satu tempat yang sama.

Marketing adalah asas yang buatkan orang kenal bisnes kita dan tukar jadi pelanggan. Bila makin ramai pelanggan, senang nak dapat sales banyak dan grow bisnes.

Barulah kita boleh bebas atau merdeka dari segi financial, masa & bebas buat pilihan terbaik dalam hidup. Tapi kalau anda tiada ilmu dalam marketing ni, macam mana orang nak kenal anda.

Macam mana anda nak merdekakan diri anda dan bisnes? Apakata anda join Program RPM yang akan berlangsung pada 29&30 Ogos ni secara online je. Daftar di www.NakTarikPelanggan.com 

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !