Susah Ke Nak Dapat Jualan Di Internet? Baca Ni !

Susah ke nak dapat jualan di internet?


Ya memang susah kalau tak kena caranya! Saya ingat lagi waktu saya mula-mula cuba untuk nak buat jualan di internet tahun 2009 dulu.

Saya rasa hampir 3 bulan baru dapat jualan pertama…ya memang agak lama sebab masa tu buat marketing dengan cara main hentam keromo jer….

Jadi saya nak share kepada anda supaya jangan mengulangi kesilapan yang saya lakukan dulu..

✘ Kesilapan 1- Tak set matlamat

Anda kena set dulu berapa jumlah pendapatan yang anda mahukan sebagai permulaan. Jangan harap nak dapat RM10k, 20k sebulan kalau yang kecik pun tak dapat lagi.

Ok katalah anda mulakan untuk dapat RM3000 dulu, sebab kalau dah dapat takkan rasa takut nak dapatkan 5k dulu hingga lebih 10k sebulan. Matlamat pertama tercapai akan buatkan anda lebih berani lagi.

Ok kalau anda dah set RM3000 sebulan, yerlah angka ni kan melebihi paras kemiskinan.. Nampak mcm besar kan 3000 ribu, tapi anda bahagikan dulu kepada 30 hari supaya nampak lebih mudah.

RM3000/30hari = RM100

Katalah anda jual produk yang beri profit RM50 untuk seunit, maknanya anda hanya perlu jual 2 unit sahaja sehari. Kan nampak lebih mudah untuk anda capai…

✘ Kesilapan 2 – Salah Cara Promosi

Biasanya paling mudah untuk promosi adalah melalui fesbuk sebab di situlah puncanya TRAFIK/Pelawat ke web anda. Menurut kajian dari 100 orang pelawat kebiasannya 2% akan membeli produk.

Maknanya untuk jual 2 produk sehari anda perlu dapatkan 100 pelawat dulu. Fesbuk tempat terbaik untuk dapatkan trafik segera.

Tapi kesilapan saya adalah main belasah jer promosi kat fb. Post kat setiap group iklan percuma setiap hari sampai kena block dengan fb. Padahal dalam group iklan percuma semua berlumba-lumba nak mengiklan, dah tu siapa yang nak baca?

Perasan tak di fb kita boleh add 5000 friend dan kesemuanya adalah sumber trafik kita. Tapi silap saya main add jer ntah saper-saper di fb ni. Bila buat promosi pun mereka tak minat. Sebab tu masih payah nak dapat sales!

Ada beberapa cara/teknik sebenarnya supaya promosi anda lebih berkesan di fb. InsyaAllah next time saya akan share lagi ya!

Share jika bermanfaat!

Mohd Najib Asaddok

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !