Sales Sendu Sebab Produk Ramai Pesaing? Penting Untuk Baca Ni..

Sales Sendu Sebab Produk Ramai Pesaing

Di Malaysia, terlalu ramai peniaga yang menjual produk yang hampir sama. Kalau kita sebagai pelanggan nak cari sesuatu produk, tinggal search sahaja di platform media sosial. Lagi-lagi sekarang ramai yang suka membeli secara online je kan.. 

Bila search je dalam Facebook, berpuluh Facebook page yang akan keluar orang jual benda yang sama tapi dengan nilai yang berbeza. Macam mana nak buat pelanggan rebut produk kita tanpa perlu pergi pada pesaing yang lain?

Haaa masalah ni sering sangat terjadi dalam kalangan peniaga dan usahawan di luar sana. Sebab tu saya nak share, lima cara penting untuk buatkan produk kita nampak unik dan berbeza dengan yang lain. 

Sales Sendu Sebab Produk Ramai Pesaing? Penting Untuk Baca Ni..
  1. Bina jenama

Sebagai peniaga atau usahawan, mesti kita nak tengok barang kita jual ni terkenal dan laku kan. Jenama ni sangat penting bagi sesuatu bisnes. Produk atau servis tanpa jenama ibarat macam tak lengkap la. Tak perlu nak keluarkan modal yang besar dan kos yang banyak pun, cukup hanya ada logo, nama untuk bisnes tu. 

Bila dah ada nama, start untuk brandingkan bisnes kita tu dengan content yang menarik untuk buat lebih ramai yang kenal dengan bisnes kita. 

Sales Sendu Sebab Produk Ramai Pesaing? Penting Untuk Baca Ni..
  1. Bagi Value Dekat Pelanggan

Apabila produk kita mudah digunakan, atau berurusan dengan bisnes kita itu mudah, tidak banyak songeh, pembeli akan menerima value yang jarang kita nampak: ‘tidak serabut’. Mudah bagi pembeli mendapatkan produk kita, maka lebih ramai mereka akan membeli.

Sales Sendu Sebab Produk Ramai Pesaing? Penting Untuk Baca Ni..
  1. Perkhidmatan Cepat dan Pantas

Bila kita mempercepatkan apa sahaja tentang bisnes kita ataupun produk kita, ia menambah nilai kepada bisnes kita.Contohnya: produk kita memberi kesan jauh lebih pantas. Atau bisnes kita lebih pantas memproses order lalu produk lebih cepat sampai ke tangan customer.

  1. Jangan Lupa Pelanggan Sedia Ada

Sentiasa ambil berat untuk ambil maklum balas (feedback) dari pelanggan yang telah menggunakan produk atau servis. Ini kerana kita akan tahu jika mereka ada masalah maka kita membuka peluang untuk diri dapat membantu mereka dengan lebih banyak lagi (after sales service) , atau jika mereka memberi feedback yang baik,boleh gunakan feedback tersebut untuk ditunjukkan kepada bakal pelanggan kita pada masa depan.

  1. Promosi Yang Berbeza 

Gunakan platform media sosial seperti Facebook untuk membantu sasaran pasaran kita dengan berkongsikan maklumat melalui teks, imej, video dan juga link yang berkaitan dengan industri yang dijalankan dan ini akan dapat membantu dalam membina jenama diri kita sendiri.

Saya harap sedikit sebanyak maklumat ni dapat membantu untuk naikkan bisnes korang sekaligus roketkan sales berkali ganda. 

Nak lagi info yang menarik dan bermanfaat? Jangan lupa untuk join channel group telegram di www.TelegramNajib.com .

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !