fbpx
blog najib asaddok

OKU BUKAN PENGHALANG UNTUK BERJAYA – 99 SPEEDMART

Lee Thiam Wah merupakan pengasas untuk bisnes beliau iaitu 99 Speedmart yang bukan lagi jadi asing untuk kesetiap rakyat di Malaysia.


Beliau diserang penyakit poliomyelitis atau polio. Lee yang baru berumur 8 tahun kehilangan keupayaan untuk gunakan kaki ketika Lee membesar jadi kanak-kanak. Lee terpaksa untuk lihat kegembiraan orang lain yang boleh bermain riang sementara beliau hanya duduk di kerusi roda.


Disebabkan keadaan tersebut, Lee terpaksa untuk berhenti melanjutkan pelajaran ke sekolah atau pendidikan menengah.


Daripada sekadar duduk dan takda buat apa, Lee mula untuk membaca buku supaya dirinya penuh dengan ilmu. Lee takda sumber pendapatan jadi Lee terpaksa untuk berniaga, buka gerai tepi jalan sama ada menjual makanan ringan dan sebagainya.


Bila beliau berniaga walaupun hanya niaga yang kecil, Lee berjaya untuk simpan RM17k dalam simpanan pada umur 23 dan beranikan diri untuk buka kedai runcit. Tak sangka dengan tindakan yang berani ni, beliau dapat sesuatu pencapaian yang baru..

Pasaraya Hiap Hoe


Banyak perkara yang Lee belajar sewaktu buka kedai runcitnya sehinggakan Pasar Raya Hiap Hoe yang dibukanya jadi semakin berkembang.


RM38 ribu daripada jualan kedai, Lee buka cawangan pertama mini di Klang Utama yang dinamakan Market 99 pada tahun 1999.


Beliau lebih teraah dan ada hala tuju disebabkan beliau nampak apa impian yang perlu capai. Ada visi dalam diri yang bantu beliau “drive” diri sendiri untuk buat sehingga capai hasil yang sekarang ni.


Usaha beliau untuk kembangkan perniagaan akhirnya tonjolkan hasil daripada titik peluhnya selepas dapat pengiktirafan kerajaan. Sehingga kini, 99 speedmart bukan lagi asing dalam pasaran Malaysia. 1000 cawangan telah pun dibuka di seluruh Malaysia yang dapat bantu kepada lebih 10,000 peluang pekerjaan yang pada asalnya hanya sebuah kedai kecil di tepi jalan.

99 Speedmart


Anggaran nilai 99 Speedmart seketika ini sudah pun cecah lebih daripada RM3.5 billion.


Amacam, dapat sesuatu ke dapat sesuatu melalui kisah pengajaran daripada 99 speedmart ni?


Anda yang dekat luar tak perlu rasa diri lemau, tak boleh buat, dan paling kritikal tak ada keyakinan dalam diri untuk berjaya. Bermula daripada sekarang anda wajib untuk buka mata anda, nampakkan betapa besar peluang pekerjaan sekarang lagi-lagi pada online.


Ada seramai 25 juta orang yang ada dalam dunia online. Rugi besar beb kalau tak ambil kesempatan ni untuk buat mereka nampak wujudnya bisnes anda, nampak bahawa bisnes anda boleh bantu mereka yang memerlukan.


Rugi kalau anda lepaskan peluang ni, apakata anda dapatkan siri video untuk belajar macam mana nak dapatkan ramai pelanggan hadir dalam bisnes anda dengan nilai RM999 jer.. Tapi saya nak beri khas pada anda secara PERCUMA JER! segera dapatkan di —> www.50kusahawan.com

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !