fbpx
blog najib asaddok

Jangan Biarkan Sales Merudum Waktu Raya

Jangan Biarkan Sales Merudum Waktu Raya

Hari Raya Aidilfitri tak lama je lagi ni. Korang dah ready dengan macam-macam persiapan? Excited tak nak raya tahun ni? Saya doakan semoga segala persiapan yang korang buat dipermudahkan. 

Berapa ramai Founder atau Ejen produk yang pernah lalui sales bisnes merudum waktu hari raya? Pernah tak korang cari apa penyebab sales korang tu jatuh pada musim raya ni?

Kebanyakan peniaga di luar sana terlalu fokus kejar sales waktu Ramadhan sehingga lupa nak buat planning selepas raya nanti. Sebab tu saya nak bagi korang tips agar sales korang tak merudum waktu raya.. 

Tak nak la nanti korang rasa sedih dan down tengok report sales masa raya nanti? Nak tahu apa tips tu? 

Jangan Biarkan Sales Merudum Waktu Raya

1. Planning awal

Sebagai peniaga kita kena buat planning awal. Jangan terlalu kejar dan fokus untuk pulun sales waktu Ramadhan jer. Korang perlu juga readykan strategi untuk musim raya. Kalau terlambat nak mula, korang perlu mula sekarang. 

Bila dah ada planning, nanti korang tak ada lah rasa kelam kabut. Susun strategi dan aktiviti yang korang akan buat untuk roketkan lagi sales. Pastikan ready dengan pelbagai plan sebab bila satu plan tak jadi, korang dah ada back up plan yang lain. 

Jangan Biarkan Sales Merudum Waktu Raya

2. Jangan terlalu selesa

Ramai peniaga yang terlalu selesa sebab dah rasa sales yang mereka dapat masa sebelum raya tu dah cukup banyak. Bayangkan kalau terlalu selesa, nanti korang tak ada tindakan langsung nak buat sebab fikir sales yang ada boleh cover untuk bulan seterusnya. 

Jangan Biarkan Sales Merudum Waktu Raya

3. Jangan bergerak lambat

Kalau korang dah tahu apa yang perlu dibuat, terus je buat. Jangan bertindak terlalu lambat sampai korang terlepas semua benda. Manfaatkan masa yang ada tu betul-betul dan secara berfaedah. 

Jangan takut untuk mulakan sebab orang yang lambat selalu rugi. 

4. Latih Team

Beri training dan latihan dekat team kita. Beritahu tentang strategi dan action plan yang mereka perlu buat untuk bantu laksanakan objektif yang kita nak capai. Kalau semua dah tahu, baru boleh allign antara satu sama lain. 

5. Sediakan budget yang sesuai

Setiap action plan yang kita nak buat mesti sedikit sebanyak perlukan kos. Rancang strategi dan sediakan budget dengan secukupnya. 

Pastikan budget yang dikeluarkan relevan dengan strategi yang kita nak buat. 

Nampak simple je kan tips ni? Apa yang penting korang kena buat dulu nanti baru nampak hasil tu. Nak lagi info yang menarik? Segera dapatkan secara PERCUMA di www.naktarikpelanggan.com 

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !