fbpx
blog najib asaddok

Guna 5 Step Ni Untuk Tarik Viewers Masuk Dalam Facebook Live

Guna 5 Step Ni Untuk Tarik Viewers Masuk Dalam Facebook Live

“Bila buat live sorang dua jer yang tengok”. Ada ke ada yang terima nasib yang sama? Haa.. Sebab tu korang kena follow step ni sebelum tekan butang “live” untuk tarik viewers ataupun crowd ni masuk.

Ye la kan, penat kot practice depan cermin. Dah susun ayat nak cakap dalam live, dah gagahkan diri tekan butang live tu, sekali yang tengok sorang dua.. Kadang-kadang tu tak ada langsung. Hampa beb! Makin lama makin rasa nak give up. Betul ke betul?

Sebab tu sebelum live kena ada prepare dulu untuk tarik audience ataupun follower korang. Ni step korang boleh buat untuk tarik Viewers masuk live..

  1. Headline Yang Hook

Sebelum klik butang live tu, korang kena tahu dulu apa yang korang nak share? Untuk apa? Dan untuk siapa?

Jadi, dari sini korang susun headline yang hook untuk korang letakkan pada bahagian “Description” live tu. Tips untuk headline ni, letakkan ayat yang bila orang baca, orang tahu dia akan dapat sesuatu kalau join live korang tu.. Faham ni?

  1. Sediakan Point

Haa.. Bila dah ada headline, masuk pulak bahagian point, iaitu apa yang korang nak share kepada audience. Point ni penting supaya sharing dalam live tu ada direction. Tak ada la cakap punya cakap, akhirnya ke laut kan? 

 Point ni juga sebenarnya membantu lebih-lebih lagi untuk elak daripada diserang penyakit “merapu” sewaktu bercakap. Hehe gurau-gurau.

Psst: Min tahu ramai kat luar sana cakap tak berani nak buat live sebab tak tahu nak cakap apa. Sebab tu la kena prepare point.. Baru la tahu apa nak cakap 😉

  1. Buat Posting Bodo

Okay posting bodo ni korang boleh guna untuk bagi makluman kepada followers korang. Korang boleh maklumkan kepada audience pukul berapa nak live, dan nak bercakap pasal apa..

Contoh Posting Bodo

Min cadangkan korang buat posting bodo ni awal untuk bagi lebih ramai orang yang nampak dan tahu yang korang nak live. Boleh buat 3 hingga 5 jam sebelum nak start live. Tak payah design cantik-cantik pun, guna jer tools yang Facebook dah sediakan.. Senang kan?

  1. Countdown

Countdown ni bagus untuk buat followers lebih alert dan berfungsi sebagai reminder. Korang boleh buat reminder setiap satu jam melalui Facebook dan Instagram Story.

Contohnya, kalau nak live pukul 9.30 malam, korang naikkan story reminder “3 Jam Lagi” pada pukul 6.30 petang. “2 Jam Lagi” pada pukul 7.30 petang, dan “1 Jam Lagi” pada pukul 8.30 malam.

Haa.. Macam ni la cara kita nak bagi followers kita alert. Amacam? Bagus ke bagus?

 

Buat Reminder

Untuk bahagian reminder ni, korang ada dua pilihan.. Sama ada buat video pendek sebelum live dan upload di Story Facebook dan Instagram, ataupun lagi best kalau ada sorang kawan yang bantu record waktu korang “on air”. 

Dalam video tu, korang sebut sekali apa yang best kalau followers join live korang tu. Apa diorang dapat? Baru la diorang tertarik nak join live korang, dan baru laa tinggi sikit viewers tu

Macam mana pun, berapa banyak mata yang ada dalam live kita tu bergantung kepada berapa ramai followers page kita. Jadi, korang kena belajar juga macam mana nak tarik pelanggan like page korang.. Haa sebab tu Min sarankan korang dapatkan 10 Video Strategi Tarik Pelanggan Gunakan Media Sosial yang bernilai RM699. Tapi kali ni nak bagi secara PERCUMA jer

Segera dapatkan di www.NakTarikPelanggan.com

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !