fbpx
blog najib asaddok

5T yang boleh buat USAHAWAN tutup bisnes

Sebagai seorang usahawan yang dahagakan kejayaan mereka buat perkara yang betul secara konsisten. Ker anda sendiri tengah confius anda buat perkara yang betul atau pun sebaliknya?


Tak tahu tu jangan buat-buat tahu. Memang tak kemana bisnes tu, tak grow disebabkan buat benda yang salah. Carilah mentor atau guru yang boleh guide anda. Kan dah jimat masa dah jimat tenaga anda. Kalau kos marketing tu tak lebur mcmtu jer bila takda orang yang guide..


Okay ni ada 5T yang menyebabkan usahawan-usahawan yang baru nak up atau dah lama berbisnes buat yang boleh menyebabkan bisnes mereka lingkup dan tutup!


Bahaya kalau anda skip daripada artikel ini. Silap-silap point yang saya sebutkan itu menuju pada anda. Okay jom teruskan baca apa point-point ini.


Jika ada beberapa point ini ada pada anda atau rakan-rakan anda. Segera buat tindakan untuk dapatkan & pelajari di link yang diberikan. Video ini nilainya adalah RM999 tapi kami beri secara PERCUMA untuk anda di www.50kusahawan.com


Jangan sampai pesaing yang dapatkan dan belajar baru anda terhegeh-hegeh nak bertindak. Tindakan yang pantas akan dapat result yang pantas ! Take Action

T yang pertama

Parah sangat ni kalau anda sebagai seorang usahawan tak tahu apa tujuan buat bisnes. Memang buat sekadar buat. Silap-silap sehari tu takda usaha langsung nak cari pelanggan.

Kalau anda tahu tujuan anda buat bisnes, insyaAllah bisnes anda boleh sustain sebab anda buat dengan bersungguh-sungguh

T yang ke-dua

Bayangkan kalau anda gunakan apps ‘Waze’ tapi tak masukkan lokasi yang anda nak tuju. Agak-agak sampai ke tempat ataupun setakat pusing-pusing habiskan minyak kenderaan.. Cepat-cepat fikir dan plan kenapa nak buat bisnes. Baru sesebuah bisnes tu ada hala tuju dan akan grow dengan pantas!

Ni faham ker faham ni..

T yang ke-tiga

Kalau anggap semua orang adalah pelanggan untuk sesebuah bisnes, memang susah nak capai sales yang tinggi. Sebab anda tak tahu ‘The Right Audience’ atau pelanggan yang tepat.

Nak tanya, siapa audience/pelanggan kalau anda buat bisnes produk kecantikkan? Kalau anda buat bisnes travel agak-agak siapa pelanggan anda?

Fikirkan lah bebetul siapa target anda sedangkan brand Apple iaitu Macbook sendiri ada target mereka iaitu ‘Designer, video editor’ inikan pula bisnes anda.. Takkan takda target.. Renung-renungkan dan selamat maju jaya!

T yang ke-empat

Sesebuah bisnes akan lebih jelas bila ada target untuk capai dalam masa setahun, sebulan. Lebih jelas target yang nak dicapai, lebih jelas laluan yang nak pergi.

Bukan founder jer yang perlu tahu target, team juga perlu tahu target untuk sama-sama capai.

T yang ke-lima

Asyik terperangkap dengan produk. Selalu cerita benda-benda yang fakta. Magnesium, potasium.. Silap-silap pelanggan terus jadi scientiest selepas dengar explanation.

Manusia beli disebabkan emosi. Mereka nak masalah mereka diselesaikan dengan mudah dan cepat. Tak tahu emosi pelanggan, memang bisnes susah nak pergi satu level yang berbeza.

Turunkan ego dan mula untuk belajar macam mana untuk tahu emosi pelanggan supaya tak terperangkap dengan produk fakta. Semoga anda dapat sesuatu daripada huraian ni. Pastikan jangan ada 5T ni dalam bisnes anda ya !

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !