fbpx

5 Tips Bisnes Laris Menjelang Bulan Puasa

5 Tips Bisnes Laris Menjelang Bulan Puasa

Ramai usahawan yang berniaga hari ni tak sedar mereka ada masalah besar menjelang bulan puasa ni sebab tak buat apa-apa persediaan!

Bunyi macam serius kan? Ye… Memang serius pun sebab bulan Ramadhan ni antara bulan rezeki bagi para peniaga. Pejam celik kejap je dah nak masuk Bulan Ramadhan Al-Mubarak.

Ada juga yang dah mula onlinekan bisnes, bagus lah tu.. Cuma ada masalah lain, terikut-ikut orang lain tanpa tahu teknik onlinekan bisnes dengan betul. Bahaya tau!

Cuba tanya diri korang dah ready? Apa persediaan yang korang patut buat sampai jualan meletup masa bulan puasa? Kalau nak tahu.. Jom teruskan baca.

5 Tips Bisnes Laris Menjelang Bulan Puasa

1. SEDIAKAN STOK

Kunci utama untuk pastikan sales konsisten naik adalah Founder, Ejen atau Stokis kena pastikan bekalan stok mencukupi untuk tampung permintaan pelanggan. 

Nanti tak ada la isu menangis tepi bucu katil sebab orang berebut nak beli tapi barang habis. Korang juga yang rugi

5 Tips Bisnes Laris Menjelang Bulan Puasa

2. RANCANG POSTING PROMO

Usahawan mungkin dah ada produk yang power tapi terkandas di tengah jalan sebab tak buat posting promo yang sesuai pada bulan Ramadhan. 

Kalau boleh sebelum puasa start ni korang dah kena rancang apa plan A-Z supaya dapat jimatkan masa, tenaga dan wang ringgit. 

3. MENYEDIAKAN DELIVERY SERVICE

Perasan ke perasan dari bulan puasa tahun lepas lagi, banyak bisnes terpaksa ditutup sebab tak ikut trend semasa. Sekarang semua dah online dan pelanggan lebih memilih untuk “cash on delivery” atau COD. 

Tak kan korang nak duduk diam je? Manusia ni mudah berubah hati dan terpengaruh. Jadi sebelum pelanggan lari jauh, baik korang sediakan servis penghantaran yang terbaik, tak kira la korang dalam bisnes apa sekalipun.

4. KEMPEN SEMPENA RAMADHAN

Buatlah satu kempen sempena bulan Ramadhan. Contoh macam astro selalu buat kempen “Indahkan Senyuman, Eratkan Jalinan”.

Korang mesti fikir “Alaaaa malas, penting ke kempen ni?” Mesti la penting sebab dari kempen ni la korang boleh tarik lebih ramai pelanggan

Okay ke okay setakat ni?

5. TARIK RAMAI PELANGGAN SECARA ONLINE

Banyak benda yang korang buat contohnya buat FB Live setiap pagi, buat FB Ads, like marketing, brand awareness dan sebagainya.

Lagi berapa hari nak puasa ni, baik korang pulun untuk tarik ramai pelanggan secara online. Baru la boleh naikkan sales masa bulan Ramadhan. 

Ingat! Dah tarik fans, jangan sibuk menjual  24 jam tapi kena bagi value supaya pelanggan lebih yakin, suka dan percaya pada korang.

Banyak ke banyak tips yang kami daripada Team Momentum bagi? Memang rugi kalau korang tak buat persiapan dari sekarang. Kalau tak boleh nak buat semua, buat mana yang korang mampu dulu. Yang penting jangan duduk diam dan tak buat apa-apa.

Faham ke faham ni?

Jom sama-sama meroket masa bulan puasa.. Kami daripada Team Momentum ingin mengucapkan Selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak kepada semua Muslimin dan Muslimat. Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan tahun ini. Aamiin.

Korang nak kami bantu lebih lagi? Get ready untuk pelancaran Strategi Online Rocket Marketing (STORM) pada 11/4/2021 (Ahad) dan daftar waiting list untuk dapatkan info awal di → www.momentuminternet.com/storm

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !