fbpx
blog najib asaddok

5 Sebab Kenapa Perniagaan Anda Gagal!

5 Sebab Kenapa Perniagaan Anda Gagal

Korang pernah rasa bisnes atau perniagaan tu gagal? Dan disebabkan tu, korang asyik tukar-tukar bisnes..

Kalau benda ni jadi pada bisnes korang tu, lebih bagus korang stop daripada buat benda yang sama. Benda yang memang takkan dapat hasil tu.

Buang masa, buang tenaga, buang duit. Lebih baik korang fokus untuk bina bisnes yang lebih terarah & bisnes yang boleh sustain lama..

Ada beberapa perkara yang jadi punca utama kenapa bisnes atau perniagaan anda gagal. Jangan lupa share-share juga ilmu ni pada rakan ya. Sama-sama bagi manfaat pada mereka supaya tak buat silap.

Jom dapatkan kelas Onlinekan Bisnes Anda (OBA) secara PERCUMA. Daftar di www.NakTarikPelanggan.com/oba

5 Sebab Kenapa Perniagaan Anda Gagal!
  1. Tak kenal siapa pelanggan sebenar

Ni sangat kritikal bila pelanggan sendiri tak kenal. Bisnes atau perniagaan yang wujud pasti ada target sasaran. Isu dia sekarang kenapa ramai yang bungkus bisnes tu disebabkan tak tahu siapa PELANGGAN sebenar.

Bajet marketing tu terbakar rentung tanpa nampak hasil. Tapi cuba bayangkan kalau korang dah tahu target sasaran.. Agak-agak bila menembak tu tepat ke tepat?

5 Sebab Kenapa Perniagaan Anda Gagal!

2. Tak fikir hala tuju bisnes

Kalau setakat berniat bisnes sebulan dua, lebih baik takperlu sebab korang dah habiskan masa dengan duit untuk marketing. Tapi kalau bisnes ni untuk long-term, untuk pendapatan itu berbeza. Bina bisnes, pasti nak bina sampai berjaya.

Kalau sekarang tak tahu apa game plan, lebih bagus start sekarang untuk perah otak mula untuk draw hala tuju bisnes 5 tahun atau 10 tahun akan datang..

5 Sebab Kenapa Perniagaan Anda Gagal!

3. Tak berani & cepat give up

Giveup atau menyerah kalah sebenarnya perkara paling yang tak bagus untuk seseorang tu dalam bisnes. Kalau nak ikutkan bila dah cuba sesuatu walaupun tersilap itu perkara yang bagus. Sebabnya korang akan belajar daripada kesilapan.

Tapi cuba fikirkan bila korang giveup terlalu awal dan takda tindakan, korang takkan tahu apa benda betul korang buat atau kesilapan.. Ni faham ker faham ni? So, jangan give up terlalu awal.

4. Sibuk Tambah Bisnes

Sibuk curang dalam bisnes! Dah kalau 1 bisnes pun belum dpt hasil atau belum lagi capai target, tak perlu nak buat lebih-lebih lagi. Jangan sibuk untuk tambah 2 bisnes..

Korang fokus pada 1 dan bina sampai nampak hasil & capai target ya!

5. Kurang Ilmu dalam perniagaan

Perkara yang bagus korang patut teruskan, lagi tinggi ilmu lagi tinggi pendapatan korang akan dapat… Jadi bagus kalau korang teruskan lagi belajar. Never stop learning & growing.

Sebab tu saya nak buka peluang untuk semua orang tambah ilmu dalam kelas Onlinekan Bisnes Anda (OBA). Free jer. Tak payah bayar.

Daftar je di www.naktarikpelanggan.com/oba

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !