fbpx
blog najib asaddok

3 TEKNIK PUJUKAN MENARIK PROSPEK JATUH CINTA

Kebanyakkan usahawan yang ada, hanya tahu nak menjual je. Ramai antara usahawan yang fikir, hari ni mula berbisnes, esok dah boleh dapat sales banyak.

Rata-rata apa yang usahawan ni tahu adalah menjual. Kalau nak menjual tak jadi masalah. Isunya adakah orang ramai atau prospek suka kalau kita seolah approach dia dan asyik promote menjual?

Sebab tu nak menjual kena ada teknik, kena ada skill dan strategi. Tak boleh dah sekarang ni kalau kita terus promote barang. Orang akan lari.

Sebaliknya anda kena tahu apa benda yang anda kena buat sebelum anda menjual. Anda kene pandai tawan hati pelanggan dulu sampai dia jatuh hati.

Kan macam mula-mula dulu korang ambil hati pasangan anda sebelum jadi suami / isteri yang sah.

Jadi, apakah teknik nk buat prospek jatuh hati dengan kita? Dalam gambar ni ada 3 teknik pujukan yang boleh pujuk dan cairkan hati prospek..

1. SHARING

Semestinya teknik sharing adalah teknik pujuk rayu yang berkesan nak jadikan prospek terus nak beli.

Sharing ni ibarat menjual tanpa jual. Kita beri story atau kisah daripada pengalaman pengguna sebelum ni. Bagaimana kisah dia sebelum dan selepas guna produk atau servis. Bagaimana produk atau servis anda beri perubahan pada hidup pelanggan.

Sharing juga mudah buat orang boleh berhenti untuk dengar dan baca apa yang korang nak cakapkan. Tapi dengan syarat jangan jual produk atau servis.

Tujuan sharing semata-mata nak buat orang tanya macamana nak dapatkan solusi. Bila dah tanya, selamat hari raya jawabnya..

Anda nak dapatkan idea atau tips nak sharing apa dalam bisnes anda?

Pastikan anda join Komuniti Facebook Group Najib Asaddok di bit.ly/groupnajib

Ada banyak tips, info, knowledge yang buka minda dan mata anda tentang Content Marketing.

2. PUJI

Manusia memang suka dipuji. Maksud puji disini bukanlah jenis nak bodek, puji yang tidak ikhlas. Tapi puji jenis ikhlas dan sememangnya layak diberi acknowledgement atau pengiktirafan.

Puji pelanggan adalah cara yang efektif andaikata benar-benar dia layak diberi pujian. Pelanggan tahu kalau dia dipuji semata-mata nak perangkap dia untuk beli.

Jadi pujian haruslah ikhlas dan genuine / sebenar. Anda boleh puji pelanggan bila dia buat decision yang betul, bila dia seorang yang cantik atau kacak, atau puji bila dia seorang yang tahu apa dia inginkan

So anda semua dah boleh mula belajar puji dengan cara ikhlas. Ingat, bukan untuk bodek tapi kita belajar untuk menghargai orang lain

3. EMOSI

Pelanggan beli bukan sebab produk, tapi sebab emosi. Anda semua percaya?

Contoh yang paling terbaik kita lihat iklan Dynamo, bila masa iklan dynamo keluar sebut sabun dia mengandungi vitamin A atau ada mengandungi bahan hydrophobik yang kuat? Apa yang dia sebut yang buat orang boleh ingat “Hanya dengan satu penutup”. Tu je yang dia sebut dan orang beli dari dulu sampai beberapa generasi.

Jadi apa emosi disebalik produk anda tu? Ke selalu sebut “Produk saya boleh selesaikan macam-macam masalah”? Lari orang sampai tak cukup tanah nak lari.

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !