Roger Bannister Berjaya Ubah Skeptikal Dunia

Roger Bannister Berjaya Ubah Skeptikal Dunia

Ada banyak benda yang kita rasa mustahil dan susah nak capai. Tanpa kita sedar banyak bisikan dan biawak dalam kepala yang cakap kita tak boleh buat.

 

Kalau korang nak tahu ada satu kisah ni yang secara logiknya nampak mustahil. Beratus orang dah cuba, beratus orang juga yang gagal. Eh senang cerita tak akan ada orang yang boleh buat. Bahaya dan mustahil katanya.

 

Doktor, pelatih olahraga dan pakar-pakar perubatan semua dah sepakat tak akan ada orang yang boleh lari kurang daripada 4 minit. Potensi tu sebenarnya ada tapi senipis kulit bawang sebab hampir 9 tahun rekod tertinggi yang dicatatkan cuma 4 minit 01 saat. 

 

Roger Bannister Berjaya Ubah Skeptikal Dunia

 

Segalanya berubah selepas kehadiran Roger Bannister pada 6 Mei 1954. Masa tu dia muda lagi, baru berumur 25 tahun. Yang dahsyatnya muda-muda lagi dapat pecahkan rekod dunia dengan berlari kurang dari 4 minit sebatu. Larian dia mencatatkan masa 3 minit 59 saat. 

 

Nak tahu apa rahsia dia? Roger Bannister ubah mindset dan gunakan teknik visualization. Nak lebih faham, dia bayangkan diri dia boleh berlari kurang daripada 4 minit. Dengar macam kelakar dan mustahil kan? Tapi ini lah yang dia buat.

 

Dalam masa enam minggu, muncul seorang lagi pelari bernama John Landy Field dari New Zealand pula yang pecahkan rekod larian sepantas 3 minit 58 saat.

 

Roger Bannister Berjaya Ubah Skeptikal Dunia

 

Nampak ke nampak bila orang lain boleh buat, kemungkinan besar kita juga boleh buat atau mungkin lebih baik daripada dia. Bila kita selalu fikir tak boleh, bukan sebab kita tak boleh tapi fikiran yang sedang perkecilkan diri sendiri. 

 

Jadi, usaha untuk buang mindset ‘tak boleh’. Buat jer dulu dan InsyaAllah, hidup kita akan mula berubah.

 

Contohnya, bila nampak orang lain dah boleh pecahkan jualan RM10,000 sebulan dalam bisnes, korang pun boleh. Belajar apa teknik betul yang dia  buat sampai dia boleh berjaya.. Percaya lah, korang cuba buat ni dulu.

 

Kadang-kadang daripada kisah orang lain, banyak benda yang kita boleh belajar dan perbaiki untuk buat lebih baik. 

 

Sebelum tu, saya ada benda special nak bagi pada korang yang komited nak belajar.. Jom dapatkan 6 E-Book Copywriting Buatkan Orang Rebut Bukan Cabut secara PERCUMA!
Rebut peluang ni sekarang di —> www.NakTarikPelanggan.com

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !