fbpx
blog najib asaddok

KUNCI TINGKATKAN JUALAN BISNES

 

Konsepnya mudah untuk anda faham dan buat. Ada beberapa perkara kalau anda mula bertindak, anda akan dapat hasil.

Asasnya adalah bagaimana marketing yang anda jalankan berjaya tarik orang ramai nampak, kenal suka dan percaya dengan bisnes anda.

 

Orang yang tak faham marketing takkan dapat bezakan antara pemasaran dan jualan..

Perkara ni sangat penting sebab ramai orang salah faham antara marketing tu adalah buat sales, buat sales tu adalah marketing.

Kalau begitu cara anda faham marketing, tak hairan ramai orang terlalu menjual dalam setiap posting. Ramai orang suka buat posting menjual setiap hari.

Marketing sebenarnya asasnya menarik pelanggan dengan mendidik, ataupun sharing.

Kan berbeza dengan jualan.. Kalau anda tak pandai tarik perhatian, macamana anda nak buat jualan..

 

Perkara kedua terpenting dalam marketing adalah branding jenama anda.

Apa nama yang anda pilih, apa logo yang anda persembahkan pada umum? Apa nilai branding yang anda bawa? Apa branding dimata audience anda?

Jenama atau brand adalah umpama nama. Macam contoh kalau pasangan anda atau anda melahirkan bayi, apa yang anda nak namakan bayi tu?

So secara asas, branding ni sangat luas, bukan sekadar nama sahaja.

Sebab tu syarikat besar invest puluhan juta ringgit untuk ada satu branding yang sangat mempengaruhi orang lain.

So, apa branding bisnes anda?

 

Bisnes yang ada followers pasti mudah buat jualan berbanding bisnes yang takde followers.

Followers boleh dibina bila kita selalu sharing VALUE bisnes kita. Bisnes yang ada VALUE akan menarik audience yang ada VALUE yang sama dengan bisnes.

Sebab tu, bila followers makin ramai, potensi jualan adalah tinggi.

 

Manusia hanya akan beli bila dia melihat banyak kali jenama kita hinggalah dia suka, kenal dan percaya.

Brand awareness adalah teknik untuk cepatkan proses dari kali pertama dia nampak sampai dia kenal dan suka..

Orang dah tahu minyak cap kapak bantu selesaikan masalah apa.. Orang dah tahu kalau demam nak cari ubat Panadol. Nak makan yang cepat siap, orang cari maggi..

Tu lah hasil brand awareness yang konsisten buat selama beberapa tahun tanpa henti..

Sharing akan melengkapkan kesemua proses dalam Marketing.

Dengan sharing, orang akan mula suka dan percaya dengan brand anda. Orang akan percaya dengan kepakaran bisnes anda.

Sharing adalah salah satu teknik menjual tanpa menjual.

Tak ramai sanggup invest untuk buat sharing, ataupun Content Marketing.

Sebab game Content Marketing adalah game yang panjang. Usahawan yang baru nak up takkan faham benda ni sebab tak nampak sales pada peringkat awal.

Content Marketing adalah cara nak jadikan bisnes anda tahan lama. Cumanya tak ramai yang sanggup buat perkara ni sebab bagi mereka, ni agak kerja gila.

Tapi kalau anda tak sharing, macamana orang waras nak kenal bisnes anda..

 

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !