fbpx

Keluar Dari Kebodohan

Keluar Dari Kebodohan

Hari ni saya nak cakap bagaimana nak keluar daripada kebodohan atau orang ingat bodoh ni macam terlalu kasar, kurang bijak.. 

Jadi pagi ni saya nak share dengan anda beberapa benda atau point penting beberapa perkara yang saya lihat kenapa orang tak sedar dia buat kesilapan bodoh dan saya nak ajar macam mana kita boleh keluar daripada kebodohan ni.

Bagaimana nak keluar? Macam mana nak buat benda ni secara berbeza..

Apa saya nak cakap dekat sini adalah kita kena humble kan diri kita, tak apa mengakui kesilapan kita. Mengakui kita hambanya yang lemah dan mengakui kita ni manusia yang tak lari dari kebodohan.

Yang paling penting kita kena sama-sama perbaiki dan mengakui kesilapan yang kita dah buat

Ini saya nak share kenapa manusia buat keputusan yang bodoh 

  1. Berada Dalam Keadaan Stress

Kes macam ni biasanya family dan pasangan tak faham.. Haaa, dah la dia tak berjaya, dihimpit pula kiri kanan dengan orang yang mengata. Lagi la stress dia bertambah, that’s why la saya nak bantu dan mengajar you macam mana nak clear semua benda ni dulu..

  1. Bersikap Terburu-buru

Dia terlampau rushing sangat, nak cepat. Jadi kita tak nak la macam tu sebab dia akan buatkan kita rushing dan buat keputusan yang bodoh.

Kadang-kadang terlampau nak cepat buat marketing sampai tekan boost post. Siapa tekan butang boost post tu namanya bukan boost post tapi boost bodoh. Dia akan habiskan duit kita. 

Point yang seterusnya ni pasti mengejutkan korang. Ready ke ready nak tahu ni?

  1. Terlalu Banyak Info

Kita akan buat kesilapan bodoh bila terlalu banyak info, puncanya terlalu banyak google.. Sampai confuse mana satu yang betul. Kejap lagi dia buat A, lepas tu buat B, kemudian buat C sampai Z.

Kemudian terlalu banyak penasihat, dia sebenarnya punah sihat. Keliling dia ni terlalu ramai penasihat. Oh ini tak boleh, salah ni, salah tu.. dia menafikan.

Usahawan pula dengar cakap dia, ambil semua info dia. Balik tu cuba apply semua benda yang punah sihat ni cakap maka punah la semua benda dan semua tindakan yang kita buat adalah tindakan-tindakan yang bodoh.

  1. Pentingkan Cakap Orang

Orang macam ni dia pentingkan cakap orang atau penerimaan orang lain terhadap dia. Kadang-kadang kita tak sedar tau bila kita buat bisnes ni sebenarnya kita sedang buat keputusan yang berlawanan dengan arus 

Ibarat semua orang ni bergerak satu arah tapi kita berlawan dengan arus. Contohnya orang pergi kerja kita tak pergi kerja, orang tidur awal, kita tidur lewat, orang lain buat major tapi kita buat banyak-banyak benda.

  1. Berada Di Luar Comfort Zone.

Punca ramai orang melakukan kesilapan bodoh ialah peniaga ni berada di luar comfort zone.. Contohnya kita biasa berada di bilik yang sejuk tiba-tiba kita suruh duduk dekat luar dalam khemah menyebabkan kita rasa tak selesa. Bila kita tak selesa, menyebabkan kita akan buat banyak benda yang bodoh.

Korang faham ke faham ni?

So bila kita berada di luar comfort zone, kita tak menjadikan comfort zone tu sebagai zone yang biasa bagi kita. Kita akan buat tindakan yang bodoh

Jadi ini langkah atau tindakan kalau you nak ambil. Nak ke nak saya ajar? Ada beberapa langkah iaitu:

  • Manusia tak boleh buat keputusan yang betul bila berada dalam keadaan stress. Jadi buat keputusan dalam keadaan yang tenang, bangun awal, solat dan bertenang. 
  • Bila buat bisnes terlalu banyak benda nak kena betulkan, ada banyak sangat benda yang kita kena identify. Kena ada syllabus ilmu belajar secara berterusan dan ada guru supaya tak buang masa yang lama. 
  • Kena ada ilmu yang tepat. Kita dah berniaga berapa tahun tak kan kita masih lagi nak try and error. Jangan buat iklan sebab orang akan skip you
  • Cari guru, cari coach yang boleh tahu bila banyak sangat knowledge. Dia akan simplify kan. Buktikan dengan bertindak pergi belajar, tak sanggup dah nak hidup dalam keadaan stress

Jom dapatkan bimbingan selama 30 hari bersama Saya dan Team Momentum. Nilai asalnya RM10,000 tapi atas dasar solidariti kami, anda hanya perlu laburkan RM10 sahaja.

Segera daftar di www.NakTarikPelanggan.com

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !