fbpx
blog najib asaddok

JENIS-JENIS CONTENT YANG SESUAI SHARING DALAM FACEBOOK

Produk / Servis bisnes bukan main bagus tapi kalau Facebook Page suam-suam kuku reach & engagement pun boleh buat bisnes ‘meninggal’ juga..

Ramai usahawan tak concern untuk jaga reach & engagement Facebook Page sebab kebanyakkannya lebih concern tentang sales masuk.

Bagus kalau anda concern tentang sales tapi apa gunanya sekiranya kita pun tak beri perhatian pada trafik yang juga menjadi keutamaan tarik orang datang untuk buat sales?

Sebab itu 1st impression bisnes kena jaga terutamanya dalam Facebook.

Jadi, nak tak nak, Facebook Page anda kena meriah. Macamana nak jadikan Facebook Page anda meriah?

Sini ada beberapa jenis content yang sesuai untuk anda share dalam Page anda supaya reach tinggi dan engagement sentiasa tinggi.

Sila scroll satu per satu gambar untuk dapatkan penjelasan.

Lagi bagus kalau anda ke www.50kusahawan.com untuk dapatkan video yang bernilai RM999 secara PERCUMA untuk tarik followers dan tukarkan mereka menjadi pelanggan.

Yang ini paling simple, anda upload satu image gambar kemudian taip apa description ataupun point yang anda nak sampaikan.

Kalau anda guna single image, bagusnya image tu sangat memukau dan menarik. Samada anda nak bermain dari segi tone warna atau grafik, itu terpulang, yang penting mata orang yang melihat sanggup berhenti scroll untuk baca lanjut.

Anda juga boleh consider untuk guna image bersaiz 1:1 ataupun 1000 pixel x 1000 pixel.

Posting yang menggunakan multiple image seperti posting yang anda sedang baca ini lebih kurang sama seperti posting dengan single image.

Ia tetap kena ada descroption ataupun huraian yang anda nak sampaikan cuma yang paling baik, setiap image gambar ada point-point yang anda nak sampaikan.

Posting jenis ini sesuai digunakan sekiranya anda ada tips-tips ataupun langkah-langkah yang anda nak sampaikan pada pembaca.

Posting dengan multiple image ini sangat bagus untuk create awareness, content sharing dan juga untuk menaikkan engagement.

Cara lain untuk anda share content adalah dengan melalui share link dari website.

Anda mungkin upload posting anda dalam blog, kemudian link artikel yang anda baru upload tadi tu share dalam Facebook Page anda.

Ini juga sangat-sangat membantu naikkan reach Page anda.

Teknik ini sangat tak asing lagi sebab semakin ramai founders mula menggunakan video live untuk engage more dengan pelanggan masing-masing.

Video LIVE masih menjadi keutamaan, menjadi trending paling berkesan untuk naikkan reach dan juga engagement.

Yang penting kena konsisten dan planning Live kena betul.

Selain buat live, anda juga boleh upload video yang anda hasilkan dalam Facebook Page anda.

Video sebegini adalah cara kedua paling berkesan selepas teknik Live untuk naikkan reach dan engagement.

Video juga buatkan orang sentiasa engage untuk respon.

Jangan hanya mengharapkan Live sahaja, video pun salah satu pilihan yang patut anda consider.

Tak ramai orang masih biasa gunakan Facebook Story. Facebook Story antara salah satu cara nak pastikan followers anda sentiasa up-to-date dengan perkara yang anda lakukan.

Sekiranya anda founders, owner business yang pilih personal branding, anda patut optimumkan penggunaan Facebook Page. 

Anda akan sentiasa buatkan orang sentiasa ambil tahu tentang aktiviti anda, bisnes anda dan secara tak langsung naikkan awareness pada brand bisnes anda.

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !