fbpx
blog najib asaddok

Facebook Page Saya Dah Kena BLOCK! Kenapa? Jom kenal apa 3 sebabnya…

Facebook Page Saya Dah Kena Block. Kenapa.. Jom kenal apa sebabnya

Pernah tak korang buka Facebook Page atau nak search Facebook Page dan korang ternampak perkataan “Sorry this page is unavailable” sebab dah kena block?

Ni merupakan antara masalah yang sangat merisaukan sebabnya tak dapat nak buat bisnes dekat Facebook Page. Memang korang akan alami kerugian yang sangat banyak. 

Bila benda ni berlaku, semua Ads yang korang buat akan terhenti serta merta. Yang paling pening sekali, bila korang nak “Report” Facebook tiada nombor Customer Service.  Pening kan?

Tapi masalahnya, ramai tak tahu dan tak sedar yang sebabnya bermula daripada tindakan mereka sendiri. 

Jom saya tunjukkan apa masalahnya..

Facebook Page Saya Dah Kena BLOCK! Kenapa? Jom kenal apa 3 sebabnya...

Menjual Produk/Servis Yang Dilarang

Benda ni langsung tak akan diberi muka oleh pihak Facebook kalau mereka dapat tahu yang ada yang menjual produk atau serivs yang sama sekali dilarang oleh pihak kerajaan. 

Contohnya, senjata api, dadah dan barangan/produk intim

Facebook Page Saya Dah Kena BLOCK! Kenapa? Jom kenal apa 3 sebabnya...

Menggunakan Nama Brand Lain Tanpa Kebenaran.

Pendek kata korang tiru dan jual nama mereka tanpa mendapat kebenaran daripada syarikat brand tersebut.

Kenapa?  Sebabnya isu hak milik syarikat itu (copyright) dan nama itu adalah milik syarikat itu sendiri. 

Benda ni bukan jer akan menyebabkan Facebook Page korang akan kena block , korang boleh juga dikenakan tindakan oleh syarikat tersebut. 

Lagi bagus korang gunakan nama sendiri atau nama yang lain dan langsung tak berkaitan dengan syarikat itu. Faham ke faham ni?

Copywriting Yang Berunsur Negatif

Ramai yang buat perkara ni secara tak sengaja sebab mereka tak tahu yang sebenarnya perkara ni adalah salah. Korang pun mesti sama macam tu. Betul ke betul? 

Bagi korang mungkin itu mungkin ayat yang korang guna dalam copywriting tu  dah biasa pakai dan untuk korang itu normal. Tapi ingat, perangai dan perasaan followers dengan kita tak sama. 

Mungkin untuk diorang, perkataan itu mungkin boleh buat mereka rasa marah. Dah wujud unsur salah faham kat situ kan!.. Jadi jangan hairan kalau Facebook page atau Ads korang dah kena block. 

Macam mana nak selesaikan isu ni? Kita cuba elakkan guna perkataan yang ada unsur negatif. Cer double check balik ayat copywriting yang korang buat tu. Gunakan perkataan yang lebih santai dan senang diterima oleh masyarakat kita. 

Jadi siapa kat sini dah dapat sedikit gambaran kenapa Facebook Page atau Ads korang dah kena block?  Mulai hari ni please hati-hati dengan apa perkataan yang korang guna atau jenis produk yang dijual.

Nanti bila dah kena block korang yang susah. Jangan main-main ya…benda ni korang kena peka dan ambil berat. Faham ke faham ni?

Ehh jap sebelum tu, korang dah dapat ke belum video Facebook ads yang saya bagi ni. Kalau belum, jom dapatkan akses 7 Video Facebook Ads Capai RM10,000 Pertama secara PERCUMA di→ www.naktarikpelanggan.com 

Terima kasih jadikan Blog Najib Asaddok sebagai artikel yang anda pilih untuk baca harini.

Kami nak tahu juga maklum balas yang kami perlu improve. Maklum balas dari anda sangat kami hargai.

Jom, isi detail di bawah ni:

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !