fbpx
blog najib asaddok

5 Sebab Kenapa Anda Buat Bisnes Tapi Terperangkap Dengan Masalah Kewangan

kewangan

Ramai usahawan yang dah lama buat bisnes, tapi sering ada masalah kewangan.

Duit pusing balik modal pun tak lepas, apatah lagi nak ada duit lebih. Mustahil.

Dah lama menyimpan hasrat nak menyimpan, tapi tak nampak duit tu dekat mana.

Bisnes pun makin slow, dan terus slow sebab kewangan tak stabil.

Nak tahu kenapa sebabnya. Apa yang anda silap dalam berbisnes? Jom follow sampai habis.

1.Hutang yang banyak

Punca anda ada masalah kewangan adalah kerana anda belanja ikut suka hati mak bapak.

Anda belanja luar dari kemampuan anda. Bila ada duit lebih sikit, anda jadi leka untuk beli semuanya.

Jadi ingat-ingat sewaktu berbelanja. Simpan sikit buat simpanan.

2. Silap langkah dalam bisnes

 Anda sering tertipu dengan skim cepat kaya. Kalau dah tertipu, habis meleburlah duit anda.

Dan silap paling besar adalah anda buat marketing tak ikut zaman.

Bila anda tak guna cara & strategi yang betul, habis semua kos terbakar macam tu je.

Sekarang ni zaman online, jadi online kan lah bisnes anda. Takkan nak jadi katak dalam gelas.

3. Tak ada ILMU Sales & Marketing

Asas nak berjaya dalam apa jua bidang mestilah dengan ILMU. Tanpa ILMU anda tetap jahil, tetap takkan tahu apa jua dalam hidup.

Sama juga dalam bisnes, bila kita masuk buat bisnes tanpa ikut cara yang betul, kita selamanya takkan dapat result yang betul.. Selama mana anda buat tindakan tanpa ILMU, begitu jer hasil yang anda dapat walaupun dah berniaga bertahun lamanya.

Sebab itu ramai usahawan, hidup mereka tersekat, susah nak buat keputusan dan tak banyak pilihan dalam hidup sebab asas buat marketing & sales pun tak tahu. Mereka tak ada ILMU nak tarik duit masuk dalam syarikat, mereka tak tahu cara betul nak tarik pelanggan supaya membeli dari bisnes mereka.

Kelas Roket Pemasaran Momentum (RPM) Nak Tarik Pelanggan adalah salah satu cara paling tepat untuk usahawan nak perbetulkan kesilapan mereka dalam hal ni. Tanpa ILMU yang betul, mereka tak mampu nak tarik pelanggan, apatah lagi nak naikkan sales bisnes mereka.

ILMU adalah asas untuk berjaya, dan Kelas RPM Nak Tarik Pelanggan jugalah ruang & peluang untuk usahawan belajar perkara betul dalam marketing & juga sales.

4. Tiada rekod kewangan

Perkara yang menjadi punca utama anda ada masalah kewangan dalam bisnes sebab anda tiada rekod kewangan.

Disitu, anda tak dapat nak track kekuatan kewangan dalam bisnes.

Anda tak jaga cash flow, meninggal lah bisnes anda.

5. Kurang team yang berkualiti

Team yang bagus boleh bawa masuk duit lagi banyak untuk bisnes.

Mereka ni akan jadi punca sebab untuk bisnes anda terus maju dan berkembang.

Ia adalah konsep tarik rezeki sebab anda berkongsi rezeki dengan mereka.

Kalau anda takda team yang hebat, macam mana bisnes anda nak terus grow.

Jadi, pergi hantar team training untuk tambah kualiti bekerja mereka.

Insyallah bila anda dapat ubah semua ni, anda boleh bebas daripada masalah kewangan.

Nak dapat lebih banyak ilmu? Nak ke nak sales anda terus grow dan anda tak perlu fikir lagi tentang masalah kewangan?

Apakata anda join RPM Edisi Merdeka pada 29&30 Ogos secara online je. Daftar di -> www.NakTarikPelanggan.com

User Feedback Blog

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !