Perkara Penting Untuk Fokus Bila Anda Baru Nak Mula Bisnes

belajar untuk fokus

Selalu sangat tak fokus bila dah start bisnes tu. Baru je masuk dalam dunia perniagaan dah macam-macam benda nak buat.


Tu salah satu punca kenapa usahawan tu masih lagi stuck dekat level tu. Sebab mereka tak tahu nak fokus apa dalam bisnes ni sebenarnya.


Ada yang tersilap fokus, ada jugak yang terfokus bisnes orang lain. Terikut-ikut bisnes orang lain.


Bahaya bila terlari daripada fokus ni ;

Bisnes cepat drop dengan silap sendiri/silap founder
Rugi dari segi masa, kos marketing.
Boleh jadi punca untuk bisnes terbunuh
Terperangkap dengan masalah


Kalau nak cerita tentang fokus ni, ada beberapa perkara yang perlu anda sebagai usahawan patut tahu. Tak kira lah ejen, stokis, dropship sekalipun perlu tahu tentang perkara ni.


Kalau tak nak amek tahu tentang perkara ni, get ready untuk bisnes anda terkubur. Tapi ingat, jangan salahkan produk tu pula. Salahkan diri sendiri sebab taknak teruskan baca.


Nak sesuatu perubahan dalam bisnes, mula untuk baca perkara-perkara yang beri input dalam minda anda.


Meh teruskan baca bagi anda yang komited untuk buat bisnes anda grow berkali ganda.

Belajar untuk fokus pada pencapaian


Yes exactly, anda yang nakkan bisnes anda grow perlu tahu tentang pencapaian yang anda nak.. Yang anda inginkan. Sebab apa benda ni anda perlu fokuskan?


Kalau anda sendiri tak tahu tentang impian yang anda nak capai, anda sebenarnya sedang buat perkara yang sia-sia


Sebabtu point yang pertama perlu anda fokuskan adalah apa pencapaian yang anda perlu capai dalam diri.

Belajar untuk fokus kepada 1 jenis produk


Kalau 1 produk pun anda belum lagi bina sales giler-giler, better jangan cuba-cuba untuk anda nak tambah lagi produk.


Kononnya, mentaliti usahawan sekarang bila buat pelbagai jenis produk mesti cepat masyuk. Cepat dapat untung ataupun sales dalam bisnes.


Tapi dalam realiti kehidupan, sebenarnya anda dah rugi banyak kos perbelanjaan.

Belajar untuk fokus target audience anda


Siapa sebenarnya target untuk bisnes anda? Berapa lingkungan umur? Kat mana dia duduk? Sasaran anda lelaki atau wanita?


Tu semua anda kena tahu. Sangat penting yer untuk sesuatu bisnes kenal siapa sebenarnya pembeli untuk produk anda.


Kalau ada yang kata semuuaaaa orang adalah target dia. Percaya lah, dia sebenarnya belum buat sales yang tinggi.


Sebab dia pun confuse nak fokus pada siapa pembeli pada produk dia.

Belajar untuk fokus pada sales target


Anda dah ada target untuk capai bulan ni? Tahun ni? Itu dipanggil “Magic Numbers”


Kenal pasti secara realiti berapa target jualan untuk bisnes anda. Berapa besar potensi untuk anda capai target tu.


Bila anda tahu apa target jualan anda, baru munculnya strategi dalam bisnes.


Tapi perkara paling penting anda perlu ingat, 20% jer stratergi ni membantu. Dan lagi 80% untuk anda capai jualan anda adalah dengan execution.


Tindakan yang akan bantu capai kenyataan jadi kepada realiti.

Belajar untuk fokus pada kumpul database


Opss, tak kumpul database? Jap jap, ni baru tahu ke yang sebenarnya perlu kumpul database?


Amacam, bagus ker bagus bila anda ada ilmu dan anda dapat tahu apa perkara perlu buat dalam bisnes anda.


Zaman sekarang zaman DT iaitu database. Perasan ker perasan semua perkara nak buat mesti perlukan database.


Maklum lah, anda kena tahu “Database is king

Belajar untuk fokus pada pelanggan bukan terperangkap dengan produk


Paling kerap usahawan sekarang buat adalah tenggelam dengan produk sendiri. Asyik cerita tentang produk, produk, produk.


Tu semua fakta semata-mata.. Sebabtu ramai yang cabut lari. Cuba anda ubah kepada fokus pada pelanggan anda.


Mesti akan ada yang membeli, sebab pelanggan ada emosi.. Produk tu fakta jer.. Dapat sesuatu?


Sebelum pergi pada last point, ehh share lah dulu artikel ni pada rakan anda. Supaya mereka juga dapat banyak manfaat dengan membaca artikel ni.


Kalau taknak share, taknak lah teruskan lagi. Gurau-gurau.. Okay jom pergi pada last point!

Belajar untuk fokus dalam kelas


Ni paling penting dalam semua part. Tak fokus dalam kelas, anda dah rugi pelbagai perkara. Banyak perkongsian ilmu lagi-lagi dalam program RPM Nak Tarik Pelanggan.


Ilmu yang banyak bantu usahawan grow dalam bisnes mereka, yang boleh capai 1 Juta Pertama mereka.. Waktu mereka sharing, anda patut dengar dan catat nota.. Bukan mudah untuk mereka yang dah berjaya nak kongsikan silap mereka.


Ramai usahawan yang berjaya kat luar sana taknak kongsi ilmu, tapi dalam circle ni, mereka banyak kongsi input dan mistake masa lepas mereka.


Jalan shortcut untuk kita berjaya adalah belajar dari kesilapan orang. Dekat situ, anda dah tahu perkara silap.. Jadi jangan lah buat.


Amacam, power ker power ilmu kalini? Apakata anda gandakan lagi ilmu anda dengan join program RPM ni.


Pasti anda akan nampak lebih jelas hala tuju bisnes anda gunakan method online. Jom jadi salah seorang mereka yang berjaya dengan klik pada link dibawah ni.


Tarik ramai pelanggan dalam bisnes dan capai 1 juta pertama anda –> www.NakTarikPelanggan.com

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !