fbpx

Benda Penting Sebelum Buat Facebook Live

Benda Penting Sebelum Buat Live

Kalau korang tengok trend sekarang, ramai pengguna Facebook yang gunakan Facebook Live sebagai tempat untuk berbual dan berinteraksi dengan followers dan fan. Sama juga macam usahawan dan orang yang buat bisnes secara online.

Ramai di kalangan usahawan sekarang amat pentingkan Facebook Live ni dalam bisnes mereka. Kalau korang nak tahu, Facebook Live ni kalau digunakan dengan baik akan dapat result dan hasil yang baik juga. 

Tapi tak ramai yang tahu apa benda betul sebelum buat Facebook Live untuk tarik lebih ramai orang yang akan join Live tu nanti. Jadi apa sebenarnya benda yang paling penting untuk usahawan sebelum buat Facebook Live ni.

Benda Penting Sebelum Buat Facebook Live

1. Posting Awal

Sebelum hari yang korang nak buat Live, korang kena maklumkan perkara ni dengan lebih awal kepada followers di Facebook. Maklumkan tentang topik yang korang akan cakap, bila waktu live ni bersiaran dan dimana. 

Bila korang maklumkan dengan lebih awal, followers akan lebih bersedia untuk join. Ditambah pulak kalau topik korang tu menarik minat mereka untuk join sesi Live tu. Ala tak perlu poster yang cantik-cantik pun, beritahu guna posting biasa pun boleh.  

Benda Penting Sebelum Buat Facebook Live

2. Internet Yang Laju

Untuk buat Facebook Live ni, internet adalah benda yang paling penting dan wajib untuk anda. Pastikan internet korang tu laju dan stabil. 

Tak nak la bila Live dah mula, internet korang tak ok dan video akan jadi sangkut-sangkut. Hal ni akan menjadikan viewer yang menonton menjadi bosan dan tak minat nak join sampai habis. 

3. Kamera / Phone Yang Baik

Bila cakap tentang Facebook Live, korang wajib ada kamera atau phone. Untuk permulaan atau bagi yang first time, korang boleh guna phone sahaja. 

Bila korang dah mahir, korang boleh upgrade peralatan untuk buat Live ni. 

Benda Penting Sebelum Buat Facebook Live

4. Tempat Yang Sesuai

Buat Live di tempat yang selesa dan tak ada sebarang gangguan. Korang pernah tengok orang Live di tempat yang bising? 

Kalau boleh buat Live di tempat yang tak ada gangguan orang ramai. Hal ni untuk lebih fokus dan viewer pon tak lari fokus dengan apa yang kita cuba sampaikan. 

5. Topik Live

Topik Live ni adalah satu benda yang paling penting untuk kita. Cuba cari topik yang sesuai dengan apa yang followers kita nak. 

Cuba untuk pelbagaikan topik dan content dalam Live tu nanti. 

Ni lah tips untuk korang yang selalu buat Facebook Live dan yang dah pernah buat Facebook Live. Tips ni nampak simple tapi kalau korang buat satu persatu, korang akan jadi lebih yakin dan bersemangat untuk buat Live ni. 

Saya nak korang luangkan masa untuk join Kelas Onlinekan Bisnes Anda (OBA) Finale pada 3 April 2021. Daftar di www.naktarikpelanggan.com 

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !