fbpx
blog najib asaddok

7 Perkara Anda Dapat Dalam Intensif Momentum Pemasaran Internet (IMPI)

7 PERKARA ANDA DAPAT DALAM INTENSIF MOMENTUM PEMASARAN INTERNET (IMPI)

 

Ramai usahawan tak tahu perkara asas dalam online marketing terutamanya pada Facebook Ads. Banyak kesilapan yang berlaku bila usahawan gunakan Facebook Ads, dia main tekan je butang yang ada untuk buat iklan.

Itulah antarakesilapan utama yang jadi sebab kenapa dia give up dalam Facebook Marketing. Yelah, bila dah lebur main tekan butang iklan, duit jalan tapi sales ‘krik-krik’.

Dalam kelas IMPI, bukan itu sahaja yang kami bantu usahawan elakkan, malah banyak lagi skill-skill yang WAJIB usahawan tahu bila dia mula nak onlinekan bisnes dia.

NAK TAHU APA YANG ADA KELAS?

 

1. KNOWLEDGE

Knowledge atau melayunya ilmu sangat penting dalam hidup kita. Dengan ilmu, martabat seseorang itu diangkat lebih-lebih jika orang itu percaya pada Allah dan Rasulullah SAW.

Dalam Kelas Intensif Momentum Pemasaran Internet, ilmu yang diajar dan dikongsikan semuanya berkaitan ilmu pemasaran secara online dengan fokus pada penggunaan platform Facebook.

Dalam kelas, sebelum masuk kepada Facebook Ads, terleboh dahulu peserta WAJIB tahu dan FAHAM tentang asas pemasaran menggunakan medium online. Dah FAHAM dan JELAS dengan 4 Langkah Pemasaran, barulah kepada step demi step supaya benda peserta belajar selari dengan asas.

Bila dah jelas, dah tahu langkah-langkah, barulah sesi praktikal, semua orang WAJIB buat sampai dapat, sampai peserta tahu butang apa yang nak tekan, butang apa yang JANGAN tekan.

Bila dia dah ada knowledge yang betul, barulah dia tahu apa nak buat. Kalau dia bertukar bisnes atau produk sekalipun, dia dah ada KNOWLEDGE dan tak perlu risau nak mula kembali dari bawah. Dia dah ada ‘PANCING’ sendiri. Faham ke faham maksud saya?

2. SKILLS

Antara kelebihan dalam kelas IMPI, peserta wajib buat praktikal secara live, sambil saya dan team Momentum perhati dan guide sampai peserta mahir dengan skill-skill pemasaran yang betul.

Sudah tentu anda tak perlu risau kalau ada ‘zero’ tentang pemasaran. Memang lagi bagus kalau anda ‘zero’ sebab saya dan team Momentum akan bantu ada asah SKILL anda sehingga anda buka laptop dah tahu nak buat apa. Buat latihan berkali-kali sebab asas latihan adalah ulangan.

REPEATATION IS MOTHER OF SUCCESS.

Jadi anda tak perlu risau, anda hadir dengan hati yang terbuka dan minda yang bersungguh nak belajar untuk upgrade hidup.

Bila dia dah ada SKILL yang betul, barulah dia tahu apa nak buat. Kalau dia bertukar bisnes atau produk sekalipun, dia dah ada knowledge dan SKILL sambil tak perlu risau nak mula kembali dari bawah. Dia dah ada ‘PANCING’ sendiri.

3. NETWORK & NETWORTH

Dalam kelas IMPI, anda berpeluang untuk ada circle yang baru. Circle of genius, circle of friends yang ada arah tujuan yang sama. Sama alignment, sama matlamat, sama tindakan dan sama keazaman. Bukan senang nak cari usahawan yang duduk dikalangan usahawan. Kebanyakan usahawan diluar sana sebenarnya sunyi, sebab tidak ada kawan atau pengaruh sekeliling yang dapat bantu bisnes dia. Jadi, inilah ruang dan peluang.

Ramai usahawan yang hebat dan jutawan turut serta dalam kelas IMPI. Anda tak tahu siapa yang duduk sebelah anda atau dalam kumpulan anda. Kalau ada rezeki, anda duduk dengan jutawan bisnes dan secara tak langsung anda boleh bernetworking. Anda kenal dia, anda minta pandangan dia, tengok perilaku usahawan berjaya dari dekat dan macam-macam lagi. Kat mana lagi anda nak cari NETWORKING sebegini? Ada orang sanggup bayar berjuta semata nak duduk bersama dala circle usahawan berjaya.

So, anda dah ada sumber inpirasi yang dekat. Itulah networking yang paling mahal, atau nama lain NETWORTHING.

 

4. MENTORING

Dalam bisnes, anda mahu atau tak mahu, sebenarnya anda WAJIB ada MENTOR, atau Guru atapun Sifu, tak kisahlah nama apa pun yang penting ada orang yang boleh GUIDE anda, tunjuk jalan yang TERBUKTI hasilkan RESULT yang bagus.

Orang ini penting untuk usahawan sebab anda bila berbisnes, anda akan berhadapan dengan risiko. Bila anda ada guidance atau petunjuk dari orang berpengalaman, anda pasti dapat kurangkan risiko. Daripada rugi berpuluh juta mungkin anda hanya rugi ratusan sahaja. Nampak macam lawak kan? Tapi inilah rahsia bisnes kebanyakan bukan Melayu.

Bukan setakat tunjuk jalan, mentor yang baik akan guide, bantu beri idea, bantu anda beri pengesahan pada setiap strategi dan pelan pemasaran anda. Siapa lagi yang nak tengok bisnes kita kalau bukan guru? Sedangkan kita dulu sekolah rendah, menengah dan mungkin masuk universiti pun ada orang tanda kertas peperiksaan, inikan pula dalam bisnes.

Yang peliknya, kita nak berjaya, tapi sombong tak nak belajar atau bermentor dengan orang yang jauh lebih baik dari diri.

 

5. ADD VALUE

Perkara terpenting bila anda dalam kelas IMPI adalah anda dapat tambah nilai atau ADD VALUE pada bisnes anda sendiri dengan knowledge yang anda dapat.

KENAPA BISNES SENDIRI PERLU ADD VALUE?

Sebab sebelum bisnes anda boleh tambah nilai pada pelanggan anda, anda perlu tambah nilai pada bisnes anda sendiri. Value ini adalah ilmu, sistem dan komitmen yang anda beri untuk bisnes anda. Value ini yang sebabkan bisnes anda meningkat naik, value yang sebabkan bisnes anda lebih tersusun, team dalam bisnes semakin terarah. Semua nilai ini memang ada dalam kelas IMPI nak menjadi keutamaan dalam kelas IMPI untuk pastikan semua pesertanya balik dalam keadaan jelas.

Bisnes WAJIB ada value sebab value yang akan jadi tarikan pada prospek. Bila bisnes anda ada nilai-nilai ini, barulah anda dapat terjemah nilai anda pada pelanggan anda. Contoh yang terbaik ada pada kisah Ray Kroc, macamana dia boleh bangunkan jenama McDonald dari biasa-biasa kepada luar biasa. Semuanya sebab nilai.

 

6. POTENTIAL

Ramai usahawan luar sana gagal tengok bisnes dia yang sebenar. Apa maksud ‘bisnes dia yang sebenar’?

Bila sebut ‘bisnes sebenar’, yang saya maksudkan adalah potensi bisnes dia. Siapa kat sini yang tahu potensi bisnes dia sejauh mana?

Dalam IMPI, saya tunjukkan cara nak kenal pasti berapa besar dan berapa jauh potensi bisnes dia boleh pergi. Masalah usahawan sekarang bila dia buat bisnes, dia tak fikir jangka masa panjang. Biasanya apa yang dia fikir adalah sales semata-mata. Kalau itu definisi anda ketika buat bisnes, bisnes anda takkan pergi jauh dan anda dinasihatkan supaya berhenti dan jangan buang masa dengan berniaga.

Potensi bisnes ni penting untuk setiap usahawan sebab dengan ini dia dapat tengok masa hadapan bisnes dia, dia boleh tengok dimana kedudukan bisnes dia sekarang dan apa tindakan, strategi dan teknik pemasaran, teknik sales yang dia kena buat.

Korang dah nampak korang punya potensi bisnes? Dalam kelas IMPI, anda diberi gambaran nilai sebenar potensi bisnes anda. Susah bisnes nak pergi jauh bila dia tak tahu apa kelebihan dan potensi yang ada pada bisnes dia. Setuju?

 

7. GROWTH

Terus terang saya kata, dah ramai student saya yang sertai kelas IMPI dah hasilkan result bukan sikit-sikit. Mampu Umrah dah hasilkan RM18juta pada tahun 2016. Student saya AIRISSH, jenama tudung dah hasilkan RM230,000 sales untuk suku tahun 2017. Bidaralab, secara konsisten buat sales jutaan ringgit sebulan dan ramai lagi yang dah hasilkan result yang sangat luar biasa.

Saya bukan nak cerita tentang hasil yang mereka dapat. Saya nak cerita tentang GROWTH yang student saya alami. Ramai student saya bermula dalam keadaan tidak tahu apa-apa tentang bisnes, yang mula dari main-main, yang mula dalam keadaan kena rompak, tanggung hutang yang besar, bisnes sebelum ni jatuh teruk. Banyak background student-student yang saya rasa semua orang tahu bila cerita pasal kesusahan. Semua orang dulu ada kesusahan masing-masing.

Tapi bila student saya bersungguh, dia boleh achieved result yang dia sendiri tak sangka boleh capai. GROWTH yang mereka dapat bukan pada jumlah sales semata-mata. Apa yang saya nak share adalah GROWTH pada bisnes dia sampai dia mampu bawa mak ayah kerjakan UMRAH. Bawa orang tua pergi berjalan untuk balas jasa besarkan dia masa susah. Ada yang tak nak lihat isteri atau suami susah sebab nak cari sesuap nasi tanggung family. Ada yang menanggung malu sebab dihina ahli keluarga dan macam-macam lagi.

Inilah GROWTH yang saya maksudkan. Bukan pada bisnes tapi pada diri. Dan GROWTH ini dia dapat kongsi bersama team dalam bisnes dia. Dia dapat beri ruang dan peluang untuk team dia merasa sedikit kesenangan untuk bantu family masing-masing. Siapa yang takde IMPIAN? Orang malas pun ada impian.

GROWTH yang kita cuba bantu bukan sekadar SALES, tapi GROWTH pada diri anda supaya orang keliling anda dapat kebahagiaan, kegembiraan dari usaha, komitmen dan pengorbanan anda.

Jadi, anda nampak apa yang ada dalam Kelas IMPI? Cuba bayangkan kalau anda dan bisnes anda ada dalam kelas IMPI. Sudah tentu bisnes anda boleh pergi jauh kan? Ada dah nampak jalan untuk anda jadi market leader. Betul ke betul?

Nak ada dalam kelas IMPI? Boleh layari www.roketemel.com/impipromosa untuk maklumat lanjut. PASTIKAN ANDA ADA DALAM IMPI atau bisnes anda berpotensi tenggelam dalam persaingan dan terkubur.

Facebook Comments

Leave a Replay

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !

JOIN KAMI

Dapatkan maklumat dan tips terkini dari Najib Asaddok sekarang secara PERCUMA !